Pengebonus skal lokke de svageste arbejdsløse

Mere gulerod og mindre pisk. Sådan vil kommunen få folk på kontanthjælp tættere på arbejdsmarkedet i Odense.

Få ekstra penge - op til 2000 kroner ekstra om måneden oven i kontanthjælpen - hvis du går i jobtræning eller i behandling for dit misbrug.

Sådan lyder "arbejdsdusøren" til udsatte arbejdsløse i Odense Kommune, som nu lancerer den utraditionelle bonusbelønning for at motivere sine allersvageste ledige til at komme tættere på arbejdsmarkedet, skriver Berlingske.

- Når det gælder kontanthjælpsmodtagere, har vi indtil nu kun haft hårde incitamenter at arbejde med, men for de svageste har det haft en meget lille effekt, siger Peter Rahbæk Juel (S), rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, ifølge Berlingske.

- Derfor vil vi nu prøve med belønning i stedet. Man pisker jo heller ikke topskatteydere til at arbejde mere, tilføjer han.

Odense, Danmark tredjestørste by, har status som "frikommune", som kan eksperimentere og hitte på nye måder at løse kommunale opgaver på, og staten har netop givet tilladelse til de odenseanske forsøg med arbejdsdusører.

Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører i Liberal Alliance, giver dog ikke meget for de nye metoder, som han kalder "langt ude".

- Hvis det viser sig, at folk møder op til beskæftigelsestilbud, fordi de får penge for det, så viser det jo, at økonomiske incitamenter virker, siger han til Berlingske.

- Og så mener jeg, det er bedre at gå den anden vej og gøre det mindre attraktivt at være på kontanthjælp, tilføjer Joachim B. Olsen.

Det vil kun være muligt at få arbejdsdusøren i en midlertidig periode, og det gælder kun borgere i den mest udsatte gruppe med alvorlige sociale problemer eller misbrugsproblemer.

Oversigt

    Oversigt