PET vil i kontakt med kontroversielle imamer

PET vil fremover i dialog med en række af de mere kontroversielle danske imamer. Det er erfaringer fra blandt andet terrorsagen i Vollsmose, der får PET til at indlede den præventive indsats.

Det skriver Politiken.

Da PET i september 2006 slog til mod terrormistænkte i Vollsmose ved en storstilet og tophemmelig politiaktion, var to ledende Odense-imamer allerede orienteret. Politiet havde tidligere oplevet problemer ved aktioner i Vollsmose, og derfor blev imamerne bedt om at hjælpe med at holde gemytterne i ro.

Imamerne var på gaden med politiet, og de var efterfølgende med på politistationen, hvor de hjalp politiet med at give informationer til de anholdtes familier.

Aktionen i Vollsmose er et eksempel på det samarbejde, PET siden 2004 har dyrket med en række af landets imamer i kampen mod radikalisering.

Selv om Odense-imamerne var kritiske over for anholdelserne, stillede de op midt om natten. Nu vil efterretningstjenesten gøre endnu mere ud af samarbejdet med personer i det religiøse muslimske miljø. Og PET vil ikke kun tale med de imamer, som man er enig med.

- Vi har ladet os inspirere af erfaringer fra udlandet, som viser, at det er vigtigt at have en dialog med dem, som kan nå de unge, som måtte være på vej ud i en voldelig radikaliseringsproces. Derfor vil vi udvide kredsen af imamer og andre personer, som har mulighed for at få fat i de unge og påvirke dem, siger Anja Dalgaard-Nielsen, som er chef for PET's afdeling for forebyggende sikkerhed, til Politiken.

Med PET's nye initiativ skal kredsen af aktører i stedet udvides. For fremtiden skal et endnu ukendt antal personer med indflydelse i det muslimske miljø tilknyttes det såkaldte 'Dialogforum mod militant ekstremisme', som bliver opdelt i en afdeling øst og en vest for Storbælt, erfarer Politiken.

I et PET-notat fra PET fremgår det, at man mener, at de mere kontroversielle personer ofte er dem, "der har størst mulighed for at holdningspåvirke unge, der er på vej ind i en radikaliseringsproces, i en ikke-voldelig retning".

Oversigt

    Oversigt