Fund af PFOS i fynsk oksekød: Dræn, vandløb og jordbund skal analyseres

Vandcenter Syd og Odense Kommune har torsdag på et møde igangsat en række analyser af arealet ved Seden ved Odense, hvor der fundet PFOS i oksekød fra en besætning af køer der har græsset på stedet.

Torsdag har der været møde mellem Vandcenter Syd og Odense Kommune i forbindelse med fundet af miljøgiften PFOS i fynsk oksekød.

Der er tale om kød fra Seden Strandby Kogræsserlaug i Odense, hvor kvægene, som kødet stammer fra, har græsset på naturarealet ejet af vandcentret. 

Her er Vandcenter Syd og kommunen gået sammen om at få klarhed over forureningen af miljøgiften PFOS, og om hvorvidt det har spredt sig til arealer uden for vandcentrets grund.

- Vi går faktisk allerede i gang med at tage analyserne her i næste uge, og så forventer jeg, at der vil foreligge nogle resultater inden for næste halvanden til to måneder, siger Andreas Bassett, der er driftschef for Vandcenter Syd, til TV 2 Fyn. 

quote For vi står og tripper, vi har jo kun den her ene ting, og den vil vi meget gerne have løst så hurtigt som muligt, så vi kan blive lidt mere beroliget

Ulf Løbner-Olesen, bestyrelsesmedlem hos Seden Strandby Kogræsserlaug

På mødet er der blevet langt et omfattende analyseprogram for området. Her vil der blive lavet analyser af dræn, vandløb og yderligere jordbundsprøver der skal kortlægge omfanget af forureningen, uddyber driftschefen. 

Seden Strandby Kogræsserlaug fortæller, at de har haft køer gående på det PFOS-forurendede areal siden 2018. 

Akut giftigt og kræftfremkaldende

I tre år har odenseanere spist kød fra køer, der har græsset på et areal, som har vist sig at være forurenet med PFOS. Ifølge Seden Strandby Kogræsserlaug stammer kødet dog fra dyr, der er slagtet, men ikke blevet spist endnu.

PFOS er et flourstof, der har været anvendt i brandslukningsskum. Det anses for at være kræftfremkaldende. Det påvirker reproduktionen og er akut giftigt. 

-  Det (PFOS red.) stammer højst sandsynligt fra et tidligere oplag af slam, sand eller grus, som vi har haft liggende på arealet for år tilbage, siger Andreas Bassett.

Vandcenter Syd har år tilbage lagt slam fra renseanlægget på arealet i Seden. Det kan ifølge driftschefen stamme fra boligkvarterer og industri, inden miljøgiften er landet i slammet. 

Styrelse vurderer en "meget lille risiko"

Fødevarestyrelsen vurderer, at der er en "meget lille" risiko for sundhedsmæssige konsekvenser for dem, der har spist oksekød med giftstoffet. Men styrelsen mener dog, at kødet alligevel ikke bør spises. 

Driftchefen for Vandcenter Syd afventer dog en melding på, hvad de endeligt skal gøre med arealerne, hvor der er fundet PFOS. 

- Der skal jo være en afklaring på, hvorvidt det (arealerne red.) skal oprenses eller ej. Det afventer vi jo en tilbagemelding fra myndighedernes side.

- Vi står og tripper

Ulf Løbner-Olesen, der er bestyrelsesmedlem i Seden Strandby Kogræsserlaug var ikke klar over, at et af områderne var et såkaldt slamdepot fra det nærliggende rensningsanlæg, hvor kvægene græssede. 

Dog er han tilfreds med  Vandcenter Syd og Odense Kommunes hurtige beslutningstagen i sagen.

- Vi synes, at det er godt og hurtigt arbejdet. Vi ved jo godt, at de har en masse andre ting at arbejde med lige nu, siger Ulf Løbner Olesen og fortsætter:

- For vi står og tripper, vi har jo kun den her ene ting, og den vil vi meget gerne have løst så hurtigt som muligt, så vi kan blive lidt mere beroliget. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Odense Kommune.