Planlov skal skabe vækst i udkantskommuner

Tirsdagens forventede ja til en ny planlov betyder blandt andet, at danskerne kan flytte tættere på kysten. Halvdelen af de fynske kommuner er omfattet.

Det skal være nemmere for virksomheder at udvide på landet, og danskerne skal have mulighed for at bygge huse tættere ved stranden.

Tirsdag kan miljøminister Karen Ellemann (V) med meget stor sandsynlighed præsentere en ny planlov, som betyder, at det i 29 udkantskommuner fremover vil være nemmere at få tilladelse til at bygge i det åbne land og nær kysterne.

- Landets borgmestre har efterlyst større fleksibilitet i planloven, siger Karen Ellemann, som er glad for at kunne give kommunerne de nye muligheder.

Mere attraktivt for virksomheder

På sigt håber regeringen, at det vil blive mere attraktivt for virksomheder at bosætte sig uden for store byområder og dermed skabe mere vækst i Udkantsdanmark.

- Nu ligger mulighederne der - og så kan kommunerne gribe dem, hvis de har lyst, fortsætter ministeren.

Ikke begejstrede

Men ikke alle er lige begejstrede for den nye lov.

- Jeg har ikke mødt hverken en organisation eller en kollega inden for planlægning, der synes, det her er en god idé, siger Jørgen Møller, der er landdistriksforsker ved Aalborg Universitet.

Han peger på, at der mangler dokumentation for, at den nye lov vil virke efter hensigten og bakkes op af Socialdemokratiet.

- Der er ingen beviser for, at det vil sætte gang i væksten. Det bygger på en mavefornemmelse og ikke på faglighed, lyder det fra Flemming Møller Mortensen, som er medlem af Miljø- og Planlægningsudvalget for Socialdemokraterne.

Frygter for naturen

Hos Danmarks Naturfredningsforening frygter man for den danske natur.

- Planloven har indtil nu sikret, at vores fælles værdier er til fælles glæde. Men fremover vil vi opleve et helt andet landskab, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Den nye planlov tredjebehandles i Folketinget tirsdag, og både Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forventes at støtte op.

/Ritzau/

Ny planlov

Oversigt

    Oversigt