- Tilsynsregler med plejefamilier bør laves om

Alle plejefamilier bør være underlagt de samme tilsynsregler. Det mener Plejefamiliernes Landsforening, der samtidig efterlyser et uvildigt tilsyn, som også har til opgave at kvalitetssikre kommunernes sagsbehandling.

Det er vigtigt, at alle plejefamilier er underlagt de samme tilsynsregler.

Det mener man hos interesseorganisationen Plejefamiliernes Landsforening, efter det er kommet frem, at ingen af de fynske kommuner kan dokumentere at have foretaget ét eneste uanmeldt tilsyn hos de plejefamilier, som kommunerne har ansvar for.

quote Der skal være tilsyn med plejefamilierne, men også med kommunen. Der skal være et tilsyn, der går begge veje.

Thomas Vorre-Grøntved, Formand, Plejefamiliernes Landsforening.

Modsat landets kommuner er Socialtilsynet, som har ansvar for at føre tilsyn med cirka 80 procent af landets plejefamilier, forpligtet til at også at lave uanmeldte tilsyn. 

Foreningens formand, Thomas Vorre-Grøntved, mener ikke nødvendigvis, at det er et problem, at kommunerne ikke kommer uanmeldt. 

Til gengæld er der ifølge ham brug for, at alle plejefamilier underlægges de samme regler.

- Harmonisér det, så der ikke sker fejl. Der er masser af kommuner, der gør det godt, men hvis der bare er én kommune, der ikke gør det godt, så får vi nogle brændte børn. Netop derfor bør vi sikre, at tilsynet foretages ens, siger Thomas Vorre-Grøntved, der er formand for Plejefamiliernes Landsforening.

To typer af plejefamilier:

Der skal være tilsyn med plejefamilierne, men også med kommunen

Netop den konstruktion, at det for 1.400 danske plejefamiliers vedkommende er den anbringende kommune selv, der godkender familien, anbringer barnet og samtidig fører tilsyn med plejefamilien, kan give problemer med uvildigheden, lyder kritikken. 

Derfor mener formanden, at ministeren i forbindelse med en eventuelt ændring af tilsynsreglerne bør forsøge at sikre et uvildigt tilsyn i alle familier, som også kan se kommunen i kortene. 

- Hvis man skal kigge på tilsynet, så handler det om at kigge på kvaliteten af plejefamilierne, men også på kvaliteten af de anbringende kommuner. Man skal på en eller anden måde kunne handle på kommunalt svigt. Socialtilsynet kan godt påtale mangler i sagsbehandlingen, men det er ikke alle tilsyn, der gør det, siger Thomas Vorre-Grøntved.

Børne- og Socialminister, Mai Mercado, bør ikke kun arbejde for at få tilsynsreglerne ensrettet. Hun bør også sørge for, at tilsynene foretages af en uvildig instans, som samtidig kan kvalitetssikre kommunerne, mener Plejefamiliernes Landsforening.

Oversigt

    Oversigt