Plejefar: Uanmeldte besøg hjælper også plejefamilier

Anders Lundgaard har som plejeforælder ikke haft uanmeldte besøg fra kommunen. Han mener, at besøgene ville hjælpe både plejebarnet og plejeforældrene.

De fynske kommuner kan ikke dokumentere ét eneste uanmeldt tilsyn hos deres plejefamilier i mere end tre år.

Kommunerne er i modsætning til Socialtilsynet undtaget for at lave uanmeldte besøg hos plejefamilierne, og det er et problem – også for plejefamilierne, mener Anders Lundgaard, der var plejefar for et treårigt barn, indtil drengen blev fjernet og givet tilbage til sine biologiske forældre.

- Dybest set ser jeg det som en sikkerhed for en plejefamilie og ikke mindst for et plejebarn. Det er sådan set det allervigtigste, siger Anders Lundgaard. 

Derfor er uanmeldte besøg vigtige for plejefamilier

Uanmeldte besøg kan være et vigtigt redskab for en plejefamilie for at kunne vise, at den egner sig til at tage sig af plejebørnene.

- Vi vil gerne sikre os, at tingene er i orden omkring den opgave, vi skal løse, og sikre os, at der aldrig nogensinde er tvivlsspørgsmål i forbindelse med vores indsats, siger Anders Lundgaard.

- Det gælder både de forhold, som plejebarnet skal bo under, men selvfølgelig også det, vi byder ham i det daglige. Det kunne man sagtens spørge ind til og aflæse på et barn, hvis man kom på uanmeldt besøg, forklarer Anders Lundgaard.

Treårig plejesøn tilbage til biologiske forældre

Han og Pernille Lundgaard var plejeforældre for et treårigt barn, de havde taget sig af fra for få timer efter fødslen.

Nordfyns Kommune vurderede dog, at barnet skulle tilbage til sine biologiske forældre, og derfor kritiserede plejeforældrene kommunen. De mente, at sagsbehandlingen i højere grad skulle have taget højde for båndet mellem plejeforældrene og den treårige dreng.

Ifølge Anders Lundgaard har kommunen aldrig været på et uanmeldt besøg hos dem.

Kommuner er ikke lovmæssigt forpligtet til at føre uanmeldte tilsyn 

Uanset om familierne er godkendt af Socialtilsynet eller kommunen, er minimumskravet, at der afholdes to årlige børnesamtaler med de anbragte børn samt en opfølgning på barnets handleplan.

Socialtilsynet fører desuden tilsyn med deres plejefamilier for at sikre, at de har den fornødne kvalitet. Tilsynet skal foretages mindst en gang årligt, ligesom det skal tilrettelægges med både anmeldte og uanmeldte besøg. 

Kommunerne derimod er ikke forpligtede til at lave uanmeldte besøg hos plejefamilierne. Socialpædagogernes Landsforbund og Børnerådet kræver loven ændret, efter TV 2/FYN har kunnet fortælle, at ingen fynske kommuner kan dokumentere uanmeldte tilsyn med plejefamilier de seneste tre år.

Oversigt

    Oversigt