I det fynske folks tjeneste

Plejehjem for misbrugere truet af lukning

Af sparehensyn overvejer Svendborg kommune at nedlægge et plejehjem for hårdtramte  misbrugere. Brugere og eksperter kalder det en katastrofe.

Plejehjemmet Stenhøjen er for misbrugere, som man skønner vil dø af deres misbrug indenfor to år, hvis de ikke får den nødvendige omsorg.

Jeg ville være død

02:12 Luk video

I dag bor der fem svagelige misbrugere på plejehjemmet Stenhøjen i Svendborg. Beboere, som kommunen har opgivet at afvænne og som man istedet giver nogen værdige rammer at leve under resten af deres liv.
 - Hvis ikke jeg boede her, var jeg nok død nu , siger Henrik Hallberg, en af beboerne på Stenhøjen.
Efter fem år er plejehjemmet nu i fare. Socialministeriet betalte for etableringen af det alternative plejehjem.  Nu udløber statstilskuddet og for at spare penge overvejer kommunen at lukke Stenhøjen.
- Intet er afgjort endnu, men vi er nødt til at at spare og det vil altid gå udover nogen, siger formanden for socialudvalget, Lars Erik Hornemann,Venstre.

Rammer de allersvageste

Hvis Stenhøjen lukkes foreslår kommunen at misbrugerne i stedet flytter ind på almindelige plejehjem. 
Men i Svendborg kalder formanden for Rådet for Socialt Udsatte, spareforslaget for en katastrofre. 
- Man beder de allersvageste skuldre om at bære den største byrde. Der må være andre, der bedre kan klare nogen besparelser, siger formanden Poul Weber til TV2 Fyn.

Se indslag 19.30