Politi-kampagne: Hold afstand på motorvejen

Ny kampagne sætter fokus på, at flere dør på motorvejen, fordi bilister ikke overholder sikkerhedsafstanden.

Nye tal viser, at der i 2014 var flere dræbte i ulykker, hvor bilister kørte op i bilen foran. Samtidig er manglende afstand det, der irriterer danskerne mest i trafikken.

Vejdirektoratet lancerer derfor i dag sammen med politiet en stor kampagne, som skal minde om at holde afstand på vejene.

- Vi kan se, at mange bagendekollisioner på motorvejen sker, når der er optakt til kødannelse. Hvis vi kører for tæt på hinanden, er der simpelthen ikke afstand nok til at nå at reagere, når bilisten foran træder hårdt på bremsen, siger Marianne Foldberg Steffensen, der er leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Alt tyder på, at rigtig mange af de uheld, der sker på Vestfyn, skyldes afstand - og så uopmærksomhed. Og så brager de altså op i hinanden ude på Vestfyn

I 2014 blev 13 personer dræbt, 41 kom alvorligt til skade og 32 kom lettere til skade ved bagendekollisioner på motorveje, og det var usædvanligt mange. I årene før var der gennemsnitligt fem dræbte om året. I alt skete der 53 bagendekollisioner med personskade i 2014 på motorvejene, fordi der ikke var holdt sikker afstand.

Mange uheld på Fyn

Motorvejsstrækningen over Vestfyn er særligt hårdt udsat for uheld, og derfor håber Fyns Politi med kampagnen at kunne nå ud til fynboerne med budskabet om, at afstanden betyder rigtig meget, særligt når man kører på motorvejen.

- Alt tyder på, at rigtig mange af de uheld, der sker på Vestfyn, skyldes afstand - og så uopmærksomhed. Og så brager de altså op i hinanden ude på Vestfyn. Så vi har fokus på at få folk til at forstå vigtigheden og konsekvenserne, for tallene på Fyn er meget høje, siger politikommissær Preben Ingemansen, der er leder af den operative sektion ved færdselspolitiet på Fyn.

Han konstaterer, at afstandsreglerne sjældent er opfyldt på motorvejen. Og så sker ulykkerne. Derfor er Fyns Politi i denne uge på vejene med deres videobil, hvor de filmer bilister, der kører for tæt.

- Der er fokus på det hele ugen. Det giver minimum et klip, og mange kører så tæt, at det giver en betinget frakendelse af kørekortet i tre år samt at man skal op til en ny køreprøve, siger Preben Ingemansen.

Ulovligt at køre for tæt

For ud over at det er risikabelt at køre for tæt på en forankørende, er det også en overtrædelse af færdselsloven. 

Afhængig af grovheden af overtrædelsen kan man risikere at få en bøde, et klip i kørekortet eller en betinget frakendelse af førerretten. Det skete sidste år for mere end 500 bilister.

- Mange bilister er ikke opmærksomme på, at de kører for tæt. Når politiets medarbejdere stopper bilister i trafikken og viser filmoptagelser af deres kørsel, bliver mange overraskede over, at de ikke holder tilstrækkelig afstand og dermed skaber farlige situationer, siger Erik Terp Jensen, der er chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. 

- Det er vigtigt at understrege, at den tid som en bilist har til at reagere i trafikken, reduceres væsentligt, hvis man ikke holder tilstrækkelig afstand til den forankørende, siger Erik Terp Jensen.

Politiet afholder hastighedskontrol i uge 18, som er den uge, hold afstand-kampagnen begynder. Politiet vil derfor benytte lejligheden til også holde et særligt øje med bilisternes afstand til de forankørende.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Fem gode råd til at holde sikker afstand i trafikken:

 

Oversigt

    Oversigt