Politiet fører gerningsmænd og ofre sammen

I 30 tilfælde i år er det lykkedes Fyns Politi at få gerningsmanden og ofret fra en forbrydelse eller ulykke til at mødes efterfølgende. Det kaldes konfliktråd, og erfaringerne er positive.

I slutningen af august 2010 mistede Pierre Nielsen fra Nordfyn sin 19-årige datter, da hun kolliderede med en tankbil. Chaufføren blev frikendt for at have skyld i ulykken.

- Jeg havde jo en masse tanker, spørgsmål og huller. Og dem ville jeg gerne have lukket. Derfor sagde jeg ja til at mødes med chaufføren, da politiet spurgte om det, siger Pierre Nielsen.

Ved det såkaldte konfliktråd fik både de efterladte og chaufføren lejlighed til at fortælle om deres oplevelser af ulykken.

- Det var hårdt. Vi græd alle sammen, men efterhånden som vi fik sat ord på, føltes det godt at være nået så langt, siger Pierre Nielsen.

Fra forsøg til permanent ordning

Tidligere har andre politikredse kørt forsøg med konfliktråd, men fra årsskiftet blev det et lovkrav, at alle politikredse skal tilbyde mægling i sager, som politiet vurderer som egnet.

Fyns Politi har en koordinator på fuld tid samt tilknyttet fire konfliktrådsmæglere, som bliver hyret, når der er en sag. I år er der gennemført omkring 30 sager på Fyn. Ifølge de nyeste tal fra Rigspolitiet har der der været 224 gennemførte sager på landsplan.

- Jeg vurderer, at det er et tilfredsstillende antal i det år, hvor vi starter ordningen, men jeg tror, at vi med tiden kan finde endnu flere egnede sager om året, siger politidirektør Poul Løhde til TV 2/FYN.

Positive erfaringer

Evalueringen af tidligere forsøg med konfliktråd viser positive resultater. I et forsøg fra 1998 til 2002 svarede 80% af de medvirkende, at mæglingen havde været vellykket, mens kun 5% sagde, at det var mislykket.

Konfliktråd skal hjælpe både offer og gerningsmand videre.

- Ofte oplever jeg, at de kommer knugede ind til konfliktrådet men går derfra med rank ryg, fortæller Jette Wensien, der er en af de fynske konfliktrådsmæglere.

Selvom Pierre Nielsen ikke helt kan glemme tanken om, hvorvidt chaufføren kunne have gjort mere for at undgå at kollidere med hans datter, fortryder han ikke, at han sagde ja til at mødes med chaufføren.

- Det negative må jeg leve med. Men det var godt at få sat ord og ansigt på, så jeg synes, at det er en god ide, siger han.

Læs mere om konfliktråd her

Oversigt

    Oversigt