I det fynske folks tjeneste

Politiets IT-system fejler

Politiets IT-system er ikke klar til ny kriminel lavalder. Compueterne kan simpelthen ikke oprette sager på unge under 15 år.

Selvom den kriminelle lavalder 1. juli i år blev sat ned fra 15 til 14 år, er systemet ikke fulgt med. Når en politibetjent forsøger at oprette en sag om en 14-årig gerningsmand, meddeler systemet, at der må være tale om en fejl, og at sagen ikke kan oprettes.

- Det, der tidligere var en sikkerhedsforanstaltning, er nu blevet en forhindring, erkender Johnny Schou, politiinspektør ved Fyns Politi. 

Politiinspektøren fastholder, at der ikke går data tabt, for politiet noterer alle oplysninger på papir, som bliver sat i en mappe. Oplysningerne vil så blive tastet ind i systemet, når det på et tidspunkt bliver opdateret.

Ja, det havde da været nemmere, hvis systemet var opdateret fra dag 1, siger Johnny Schou. Men nu gør vi det bare baglæns, altså opdaterer det elektroniske system senere, når det bliver i stand til det, forklarer politiinspektøren.

Formanden for PROSA, Niels Bertelsen, der organiserer IT-ansatte, er ikke overrasket over, at Politiets sagsbehandlingssystem endnu ikke kan håndtere den nye kriminelle lavalder. Han peger på, at loven blev vedtaget med stort hastværk.

- Det er som sædvanligt gennemført med et hastværk, der betyder, at det ikke har været muligt at gennemføre opdateringen.
 
Ifølge PROSA-formanden er politiets IT-system et voldsomt kompliceret system, som udover opdateringen også kræver kvalitetssikring og flere test inden ændringer er i drift.