I det fynske folks tjeneste

Politiker om narkotilbud til børn: - Der er ikke noget faktuelt forkert

Byrådspolitiker fra Kerteminde Kasper Olesen (S) er ikke uenig i udlægningen af narkoproblemer i Kerteminde, men mener der mangler nuancer.

Foto: Flemming Ellegaard

Klokken 21 mandag aften udgiver Fyens Stiftstidende en artikel, som fortæller hvordan "skolebørn i 1. klasse får tilbudt gratis hash". 

Eneste citerede kilder i artiklen er det socialdemokratiske byrådsmedlem fra Kerteminde Kasper Olesen. Heri står Kasper Olesen blandt andet citeret for:

"Vores SSP-konsulenter siger, at der er flere skoleelever, der ryger hash, og når jeg snakker med skolelederne, fortæller de, at de kender til det"

"Forbruget af specielt hash men også kokain er eksploderet blandt skoleeleverne i Kerteminde Kommune, efter politiet lukkede lokalstationen og nedprioriterede lokale SSP-samarbejde."

Læs også SSP i Kerteminde: Elever i 1. klasse får ikke tilbudt narko

Men billedet, som Kasper Olesen tegner i Fyens Stiftstidende, kan SSP-koordinator i Kerteminde Kommune, Roman Lukasiewicz, ikke genkende. 

Specielt historien, om at elever fra første klasse får tilbudt gratis hash, afviser han. SSP's undersøgelser viser, at historien drejer sig om et enkelt tilfælde, hvor pusheren sendte tilbuddet om stoffer til et forkert nummer.

- Sådan en historie har det med at vandre og blive til virkelighed, og så er det lige pludselig alle førsteklasser, der får tilbudt gratis hash. Den kan vi ikke genkende - overhovedet, fortæller Roman Lukasiewicz.

Forskellig opfattelse
Nu viser det sig, at Kasper Olesens udtalelser stammer fra et møde han deltog i for tre måneder siden. Her fortalte lokale folk fra Munkebo ham om en enkelt førsteklasseselev, der fik tilbudt hash. En historie som SSP altså kalder en fejltagelse og ikke et problem

I et interview med TV 2/FYN trækker Kasper Olesen dog ikke i land med udtalelsen. 

Det er jo dig, der bliver citeret for det her i avisen. Er det avisen, der har fejlciteret dig, eller har du været ude at sige, at det sker helt ned i første klasse?

- Nej, der er jo ikke noget forkert i det. Vi har jo sagt, at for eksempel har selv en førsteklasseselev har fået det her (tilbud om hash, red.) - det er der jo ikke noget forkert i. Men det er ikke det generelle billede, forklarer Kasper Olesen. 

Både Kasper Olesen og SSP-koordinator i Kerteminde Kommune, Roman Lukasiewicz, fik ifølge dem selv lov til at gennemlæse artiklen - med overskrift - inden den blev udgivet. Og her havde Kasper Olesen ingen indvendinger. 

- At der så kommer en overskrift i Fyens Stiftstidende, hvor der står, at elever i første klasse bliver tilbudt hash, er vi selvfølgelig kede af. 

Roman Lukasiewicz havde dog en anden opfattelse. 

- Kasper viste artiklen til mig hurtigt, og min umiddelbare reaktion var at advare ham, da jeg synes, den var strammet for hårdt, udtaler Roman Lukasiewicz. 

Byrådspolitikeren erkender altså, at det generelle billede er mere nuanceret.

- Som jeg sagde, er der jo ikke noget faktuelt forkert i det vi fortalte til avisen. Vi var bevidste om, at selv en førsteklasseselev havde modtaget det. Det er fuldstændig rigtigt, men det er ikke det, der er det generelle billede, siger Kasper Olesen. 

Kerteminde Kommune har først på et møde mandag aften fortalt Fyns Politi om kommunens opfattelse af narkosituationen i kommunen.

- Det, vi fik at vide i går, var, at der nu også bliver tilbudt hash til nogle folk, der ikke er ret gamle, og det er selvfølgelig rigtig, rigtig alvorligt. Derfor er det også nødvendigt, at vi kigger på en fremadrettet indsats, fortæller Lars Bræmhøj, chefpolitiinspektør i Fyns Politi.