Politiker uden politik: Vejen mod borgmesterkæde begyndte som bjergbonde

Venstres førstemand i Kerteminde slapper bedst af på sin rendegraver, mens han graver et nyt dræn eller ordner noget manuelt arbejde på en af sine to gårde.

Låget ligger løst på den slidte trækasse i A3-størrelse. Indholdet fejler dog ingenting, selv om den tunge sølvkæde bliver brugt flittigt.

- Jeg kan godt lide at gå med borgmesterkæden. Når jeg skal ud til et arrangement, spørger jeg altid, om det skal være "med" eller "uden". Og de fleste ser gerne, at jeg har borgmesterkæden med, fortæller Hans Luunbjerg, borgmester i Kerteminde og atter Ventres spidskandidat til posten.

Valg betød store ændringer

Det er snart fire år siden den 46-årige landmand første gang fik hængt kæden om halsen. Den gang betød resultatet af konstitueringen store ændringer i hverdagen for manden, der er gift med direktøren for et frø-firma og far til to sønner på 10 og 14 år.

Det er på rendegraveren hjemme på gården Hans Luunbjerg slapper bedst af.
Det er på rendegraveren hjemme på gården Hans Luunbjerg slapper bedst af.
Foto: Sara Fuglsig

- Det betød jo, at jeg måtte ansætte en til at tage sig af mine opgaver på gården. Men jeg hjælper til i høsten og når jeg kan. Jeg slapper virkelig godt af, når jeg for eksempel sidder på rendegraveren og skal grave en rende til et nyt dræn, røber landmandssønner fra Hindevand ved Aarup, som i dag selv bor på gården Kejrup mellem Kerteminde og Ladby. 

Driver to gårde på Fyn

- Jeg driver begge gårde. Tilsammen udgør arealet 503 hektarer, som drives med frø- og kornavl. Derudover producerer vi omkring 900.000 slagtekyllinger hvert år, fortæller Hans Luunbjerg, der er uddannet agronom fra Landbohøjskolen i København.

Før han nåede så langt, nåede han at sælge svin i Sydkorea som en del af sin uddannelse. Men endnu før det var der langt mindre fart på landmands-karrieren.

 

- Jeg gik såmænd og passede køerne nær Pau i Sydfrankrig. Jeg hjalp en bjergbonde og gik og drev med 24 hvide køer. De havde klokker om halsen og det hele. Det var ikke lige noget jeg havde regnet med, da jeg gerne ville forbedre mit fransk, men det var en stor oplevelse, mindes Hans Luunbjerg.

I portræt-serien Politiker Uden Politik fortæller Hans Luunbjerg i detaljer om sit liv som både fuldtidspolitiker, familiefar og landmand på TV 2/FYN klokken 17.30 og 19.55. 

Oversigt

    Oversigt