I det fynske folks tjeneste

Politikere vil straffe sygehuses aflysninger

Hvis patienter skal straffes for at blive væk fra operationer, skal sygehusene også straffes for at aflyse.

Region Midtjylland overvejer, om patienterne skal have kompensation, hvis sygehuset aflyser en behandling.

To regioner - region Syddanmark og region Midtjylland - indfører nu gebyrer for patienter, som udebliver fra aftalte behandlinger, og derfor diskuterer regionsrådet nu, om det også skal gå den anden vej.

Regionsborgmester i Region Syddanmark, Carl Holst (V), er principielt enig, men mener, at det kræver en lovændring.

- Principielt er jeg enig. Når man straffer den ene vej, må man også straffe den anden vej. Det bliver besværligt bureaukratisk. Det er en af de ting, vi også skal evaluere, om det ikke bliver meget bureaukratisk og besværligt, siger han.

Indtil videre er gebyrer for udeblivelse et forsøg i de to regioner.

- Når og hvis det bliver permanent og ikke kun kører som forsøg to steder, så skal vi se på den anden del af det, siger Carl Holst.

De Konservatives sundhedsordfører Benedikte Kiær synes det er på sin plads, at hvis en skanning, behandling eller operation aflyses, skal der kompenseres.

Hun er klar til at bede sundhedsministeren undersøge, om kompensation kræver en lovændring.

- Jeg er i det hele taget meget skeptisk, og jeg synes, at hospitalerne skal smage deres egen medicin. Borgerens tid er ikke gratis, og der er mange, mange aflysninger, siger hun.

Region Midtjylland skal diskutere kompensation for aflyste operationer på et møde tirsdag, men der bliver næppe truffet nogen endelig beslutning, siger førstenæstformand i regionsrådet Bente Nielsen (SF).

I 2. halvår af 2010 aflyste landets hospitaler 3448 operationer ud af 14.714. Det skete 14 dage før indgrebet, og det svarer til 23,4 procent.

Sundhedsordfører Jonas Dahl (SF) er ligeledes åben over for at diskutere en kompensationsordning til patienterne.

Ved du noget? Så send os et tip