Politiske modstandere lovet anonymitet i Carl Holst-undersøgelsen

Nu sås der tvivl om rapporten, der fældede Carl Holst.

Troværdigheden vakler bag den million-dyre advokatundersøgelse, der i 2015 var med til at fælde tidligere rgionsrådsformand Carl Holst. Tvivlen bunder i nye oplysninger om undersøgelsen, som Radio 24syv er kommet i besiddelse af. 

Tilbage i 2015 stod Kromann Reumert, som omtaler sig selv som Danmarks førende advokatfirma, bag undersøgelsen til Region Syddanmark, der skulle belyse en række forhold i regionen i forbindelse med anklager om, at Carl Holst havde brugt en regionsansat medarbejder til at føre personlig valgkamp for sig. 

For at undersøge forholdene gennemførte Kromann Reumert blandt andet en række interviews med medarbejdere fra regionen. For at komme til bunds i ledelseskulturen i regionen og beskytte de interviewede medarbejdere, blev de alle lovet "fuldstændig anonymitet". Det fortæller Radio 24syv. 

Gennem disse interviews kom Kromann Reumers frem til, at der herskede en "frygtkultur", som ledelsen og "regionskongen" Carl Holst angiveligt var skyld i.

Politiske modstandere som anonyme

Det var denne kultur og en frygt for at begå fejl, der formodentlig var grunden til, at en medarbejder ville fjerne Carl Holsts navn fra en regning, der viser, at han benyttede sin særlig rådgiver til ikke-regionsrelaterede sager, selvom Carl Holst ikke nødvendigvis havde beordret signaturen fjernet.

quote Det bekræfter mig i, at hele den her Kromann Reumert-rapport og politianmeldelse var et karaktermord og et hævntogt mod Carl Holst. Han skulle ned med nakken - koste hvad det ville.

Holger Gorm Petersen, regionsrådsmedlem, Nye Borgerlige

Det var netop de anonyme interviews, der førte frem til denne konklusion og den efterfølgende kritik af Carl Holst.

Nu har Radio 24syv imidlertid fundet frem til, at mindst én af Carl Holsts daværende politiske modstandere, regionsrådsmedlem Poul-Erik Svendsen (S), var blandt de anonyme  interviewpersoner. Det bekræfter Poul-Erik Svendsen selv til radiostationen. 

Ifølge Poul-Erik Svendsen selv talte han ikke decideret dårligt om Carl Holst under interviewet, men dog om en syg kultur i ledelsen og andre observationer. 

I den endelige rapport er det netop sådanne emner, Kromann Reumers slår ned på, og da advokatvirksomheden ikke vil oplyse, hvor mange de har talt med, er det ikke muligt at sige, om det kommer fra flere medarbejdere. 

Professer: Det er under alt kritik

Professor ved institut for økonomi og ledelse ved Aalborg universitet Anders Dreyer påpeger, at det er under al kritik, at en politisk modstander bliver interviewet og samtidig lovet fuld anonymitet.

- Det er problematisk, at man giver en politisk modstander anonymitet. Argumentet for at gøre det totalt anonymt er, at så kan medarbejdere sige sandheden, og det er også rigtigt. Men det argument falder fuldstændigt til jorden, når der er tale om en politisk modstander. Så giver det lige nøjagtig den modsatte mulighed for at komme frem med synspunkter, som jeg selvfølgelig ikke direkte skal sige er løgnagtige, men de kunne være farvet af, at Carl Holst ikke var ret dygtig til sit arbejde som politiker. Og det er ret fristende, når det er anonymt, og man er politiker, siger Anders Dreyer til Radio 24syv.

Carl Holsts advokat har tidligere forsøgt at finde ud af, hvordan det har fungeret med de anonyme interviews, men hverken Kromann Reumert eller Region Syddanmark ønsker at oplyse, om der er foretaget interviews af andre end medarbejderne fra sekretariatet. 

Carl Holsts advokat udtaler til Radio 24syv, at de nye oplysninger bekræfter deres bange anelser. Carl Holst selv har ikke meget til overs for, at mindst én politisk modstander har medvirket anonymt i advokatundersøgelsen. 

- Det, der chokerer mig mest, er, at man giver mindst én politisk modstander anonymitet i en rapport, der kom til at handle rigtig meget om min person. Og jeg kommer aldrig til at forstå, at region Syddanmark ikke bestilte en uvildig advokatundersøgelse, som ville sikre, at jeg blandt andet ville være partshørt løbende, siger Carl Holst til Radio 24syv.

"Karaktermord og hævntogt"

Holger Gorm Petersen, der er regionsrådsmedlem for Nye Borgerlige, vil nu rejse sagen i Regionsrådet, da han er rystet over oplysningerne om advokatundersøgelsen.

- Det bekræfter mig i, at hele den her Kromann Reumert-rapport og politianmeldelse var et karaktermord og et hævntogt mod Carl Holst. Han skulle ned med nakken - koste hvad det ville, siger Holger Gorm Petersen til Radio 24syv. 

Desuden er Carl Holsts advokat gået videre med sagen til Folketingets Ombudsmand. 

Oversigt

    Oversigt