PORTRÆT: Driftsikker betjent er klar til endnu en EU-tørn

Bendt Bendtsens rolige gemyt gjorde igen De Konservatives spidskandidat til en af valgets topscorere.

Normalt er det dem, der skejer mest ud, der får tildelt øgenavnene, men for Bendt Bendtsen, som søndag blev genvalgt til EU-Parlamentet for De Konservative, forholder det sig lige omvendt. Hans rolige gemyt og nordfynske ophav har sikret ham en plads i historiebøgerne som "Mr. 10 percent".

Oprindelig var øgenavnet ellers ment som en hån mod Bendt Bendtsen.

Som formand for De Konservative fra 2000 til 2008 stod han for, at partiet lå stabilt på omkring 10 procent i meningsmålingerne, men med et godt stykke op til velmagtsdagene i 1980'erne, hvor De Konservatives Poul Schlüter var statsminister.

I dag huskes Mr. 10 percent dog som den, der formåede at samle partiet, som var igennem flere magtopgør i 1990'erne, hvor partiet på syv år nåede at have hele seks forskellige ledere.

Fra 2001-2008 var Bendt Bendtsen økonomi- og erhvervsminister, men efter hans afgang som minister og formand oplevede partiet dets dårligste folketingsvalg nogensinde i 2011.

Derfor var det en udfordring for Bendt Bendtsen at forsøge at vende de hjemlige meningsmålinger og atter sikre sig en plads i EU-Parlamentet. Men det lykkedes med 151.274 personlige stemmer.

I sin tid i parlamentet har Bendt Bendtsen især kæmpet for bedre vilkår for små og mellemstore virksomheder. Samtidig fornægter Bendtsens baggrund som politibetjent sig ikke, når han fremfører sin mærkesag om et stærkere politisamarbejde i EU.

Desuden vil flere nok huske den knap så sprogkyndige fynbos enegang mod Norge, der indførte en skyhøj toldmur for at udelukke danske oste, hortensiaer og andre europæiske produkter. Bendt Bendtsens far dyrkede selv tulipaner i Allesø.

- Jeg har holdt et møde med den norske ambassadør, men det var som at smide vand på en gås, og derfor blev vi nødt til at rejse sagen i EU, sagde Bendtsen dengang til Ritzau og truede nordmændene med "en ordentlig næsestyver".

60-årige Bendtsen siger selv, at der hviler et stort ansvar på politikerne i EU-Parlamentet i forhold til at fortælle om deres parlamentariske arbejde, da EU-stoffet fylder for lidt.

Alligevel er den jagtglade politiker ikke en af dem, der er oftest i medierne, hvilket ifølge Bendtsen selv hænger sammen med, at han er den, der tager det lange seje træk væk fra rampelyset.

Oversigt

    Oversigt