Potteskår i byggeglæden

En stenøkse, potteskår og spor af middelaldergård. Det er nogle af de fund, der bremser et byggeprojekt i Kirkeby. Privat bygherre føler sig uretfærdigt behandlet.

Da Regnar Kristensen, Kirkeby, gik på pension for halvandet år siden, glædede han sig til at forvandle en god bid af sin jord fra granskov til attraktive byggegrunde.

Men glæden varede kort. En stenøkse, potteskår og spor af en gård fra middelalderen var nemlig, hvad der dukkede op, da arkæologerne stak spaden i jorden.

Museumsloven: Bygherre betaler

I dag sidder Regnar Kristensen tilbage med en bitter smag i munden. Hvis han vil gennemføre sig projekt, påbyder museumsloven ham at betale for de arkæologiske udgravninger. For Regnar Kristensen betyder det en udgift på mere end to millioner.

- Jeg ved godt, at de kun gør deres arbejde. Men det virker nogle gange, som om arkæologerne bare vil have noget at lave. Og de har jo loven i ryggen, siger Regnar Kristensen. Han understreger, at det er systemet, han er sur på og ikke arkæologerne.

- Hvis det var et offentligt eller kommunalt byggeri, kunne de bare få en tillægsbevilling. Det kan jeg ikke.

- Det offentlige må lave en pulje, der kan betale den slags, og jeg vil gerne selv betale penge til en ordning. Men jeg har altså ikke to en halv og en halv million kroner til sådan noget, fortæller Regnar Kristensen.

Sag om principper

Regnar Kristensen oplyser, at det for ham er blevet til en sag om principper. Han har nu fyldt arkæologernes grøfter med jord og sat sit anlægsprojekt i bero. Kirkeby ser ud til at gå glip af 29 byggegrunde.

Virksomhed kritiserer museumsloven

På den anden side af hovedgaden står Rune Schytt Nielsen, medstifter og ejer af vindmøllefabrikken, SSP-Technology. Han er frustreret over, at Kirkeby ser ud til at gå glip af tilflyttere. SSP-Technology har nemlig til huse i Kirkeby.

Den verdensomspændende virksomhed har valgt at holde arbejdspladserne på dansk jord. Og er netop nu ved at udvide sin kapacitet i Kirkeby.

- Myndighederne skulle tage og se mere realistisk på det. Om mindre end et år skal vi bruge 80 - 100 mand ekstra på fabrikken, fortæller Rune Schytt Nielsen. Han tilføjer lettet, at der ikke dukkede fortidsminder op af jorden, da arkæologerne undersøgte vindmøllefabrikkens byggeområde.

Kommunen: Bygherre må betale eller ekspropriere

På det gamle rådhus i Vester Skerninge ser man ganske anderledes på det. 

- Hvis en mand som Regnar Kristensen vil tjene penge på salg af byggegrunde, må han selv betale for de arkæologiske udgravninger. Eller han kan vælge at lade Svendborg kommune ekspropriere hans jord, siger Flemming Madsen (Soc.dem.), formand for teknisk udvalg i Svendborg, til TV 2/FYN.

Nyborgs borgmester: Lav loven om!

Nyborgs borgmester, Jørn Terndrup (Venstre) er lodret uenig.

- Det er et nationalt anliggende at sikre dansk kulturarv. Staten må betale, når der dukker vigtige fortidsminer op af jorden og kulturarven skal sikres, siger Jørn Terndrup.

Fortiden banker på overalt i Kirkeby

Imens vælter det nærmest op af jorden med fortidsminder. Seneste fund blev gjort på nabogrunden i Kirkeby, som ejes af Eco-Progress, et konsortium med blandt andre Merkur Bank involveret. En urne fra yngre bronzealder skabte for blot to uger siden overskrifter, da den dukkede op som resultat af Svendborg Museums afsøgning af området. Og uanset om man er en privat bygherre eller en stor virksomhed med kapital i baghånden, er det altså ikke til at slippe uden om arkæologerne.

Arkæologiske fund ved Kirkeby

Klik på kortet, så kan du se, hvad der er fundet på stedet.

 

Vis stort kort

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt