Pres på ministeren: Hvorfor får København millioner i støtte?

Klassisk musik er skønt - men dyrt. Især for skatteborgerne i Odense. For staten spytter nemlig langt flere kulturkroner i den københavnske kultur end i provinsen.

Nu blæser Venstres Kulturrådmand i Odense til kamp om kulturstøtten. Sammen med sine rådmandskolleger fra Aalborg og Aarhus, vil Jane Jegind have flere midler fra København til provinsen. 

For eksempel ser tallene sådan her ud, når det handler om den symfoniske musik. 

Til Copenhagen Phil giver staten næsten 41 millioner kroner i støtte, mens Odense Symfoniorkester kun får 21 millioner. Og det betyder, at skatteborgerne i Odense må smide flere kommunale penge efter den symfoniske musik.

- Det er sådan i dag, at man i provinsen bruger langt flere kommunale kroner på den symfoniske musik og får langt færre kroner i støtte fra staten af, siger Jane Jegind til TV 2/FYN. 

Og fordelingen af de statslige kulturkroner skal laves om, mener Jane Jegind. Fordelingen er uretfærdig, siger hun. 

Copenhagen Phil får nemlig 300.000 kroner i støtte fra Københavns Kommune - mens Odense Kommune spytter 33 millioner kroner i Odense Symfoniorkester. 

- Der er simpelthen en skævvridning, vi skal have lavet om, siger Jane Jegind. 

Hun har sammen med sine rådmandskolleger i Aarhus og Aalborg skrevet til både kulturministeren og Folketingets kulturordførere for at få sagen taget op. 

Og måske virker presset - for under et interview med TV 2/FYN i fredag sagde kulturminister, Mette Bock sådan her:

- Jeg vil gerne kigge på vores orkestre. Jeg vil gerne kigge på museumsområdet. Jeg vil gerne kigge på scenekunsten - og se på, hvordan er det egentlig vi fordeler den statslige kulturstøtte, for der er rigtig mange tilfældigheder. Der er mange ting, der kan være vanskelige at forklare, og det der er væsentligt, når man sidder i den stol, som jeg sidder i - jeg er kulturminister for hele landet - det er, at danskerne har adgang til kultur uanset, hvor i landet de bor, siger Mette Bock (LA). 

 

Oversigt

    Oversigt