Presset øges på Ellemann i giftsag

Opposition tæt på at finde et flertal for at presse miljøministeren til at opgive gifttransport til Nyborg.

Sagen om en import af farligt miljøaffald til Kommunekemi i Nyborg spidser nu til. Oppositionen på Christiansborg forsøger torsdag at skaffe flertal for at presse miljøminister Karen Ellemann (V) til at standse det skib som efter planen skal sejle fra Australien til Nyborg med affald med den farlige miljøgift HCB om få dage.

Onsdag afviste Radikale at lave en særlov for at standse skibet, men det betyder ikke, at partiet ikke vil være med til at standse skibet.

- Vi har givet miljøministeren rigtig mange muligheder for selv at få stoppet dette vanvid. Vores prioritet nummer et er at den slags gift skal behandles i nærområdet, siger Johs. Poulsen, miljøordfører fra Radikale Venstre.

Han opfordrer ministeren til at tage en tænkepause på et halvt år.

- Så kan hun bruge tiden til at undersøge, om affaldet kan behandles i nærområdet. Og hun kan også få det fulde overblik over, om de nødvendige beredskabsplaner er på plads, siger Johs. Poulsen.

Også Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Kristendemokraterne og partiet Fokus er imod gifttransporten. Dansk Folkeparti har indtil videre betinget sig, at der ikke gives yderligere tilladelse ud over den, Kommunekemi allerede har fået.

I alt har Kommunekemi fået tilladelse til at afbrænde 6100 tons farligt miljøaffald fra Australien.

Onsdag blev der sået tvivl om, hvorvidt Nyborg Kommune bør have en specifik beredskabsplan, når der afbrændes HCB på Kommunekemi. Hidtil har myndighederne henvist til, at den hidtidige generelle beredskabsplan var tilstrækkelig.

Miljøministeren har bedt Beredskabsstyrelsen undersøge planerne nærmere.

Oversigt

    Oversigt