Prestigefyldt byggeprojekt til fynsk robotvirksomhed

Kirk Kapital bygger nyt hovedsæde i Vejle. Et byggeri, der kun kan lade sig gøre med en ny type betonstøbeforme fra Odico i Odense.

På havnefronten i Vejle er entreprenøren Jorton i gang med at opføre et nyt domicil for Kirk Kapital, som er ejet af en del af Lego-stifteren Ole Kirk Kristiansens familie. Byggeriet er et af Skandinaviens dyreste og er tegnet af den dansk-islandske kunstner Ola­fur Eliasson.

Han blev hyret til at designe et kunstværk, der også kan fungere som en bygning. Bygværket består af fire tårne, der skærer ind i hinanden og det kan lade udelukkende lade sig gøre med teknologi fra robotvirksomheden Odico.

-Det er kæmpestort for os. Og det er uomtvisteligt den største reference indenfor digital produktion, du kan få i hele verden lige nu, siger direktør Anders Bundsgaard.

 

Robotstyret glødetråd

Odico har som de første i verden udviklet en software til robotstyret glødetrådsskæring med støtte fra Højteknologifonden. Det vil sige, at man med afsæt i almindelige 3D-tegningsfiler på få sekunder kan omsætte geometrien til bevægelser med en robotarm, der skærer en hvilken som helst form ud, som man kan støbe betonen efter. 

- Det betyder, at vi kan virkeliggøre en given geometri ca. 100 gange hurtigere end konkurrerende teknologier som CNC-skæring og CNC-fræsning. siger direktør Anders Bundsgaard.

Robotten kan skære i så forskellige materialer som marmor, is, ler – og ekspanderet polystyren eller EPS. Den kan skære uhyre præcist og det giver en masse nye muligheder f.ek.s for arkitekter, når de bruger den teknologi. Beton er et meget billigt materiale, men formgivningen af det har traditionelt været dyr.

Gigantisk markedspotentiale
Den fynske robotindustri blomstrer, og det er virksomheden Odico et godt eksempel på. Siden starten for snart fire år siden har Odico oplevet kontinuerlig vækst, til nu 17 medarbejdere og 10 robotter.

 

Robotten kan skære alle former og faconer nøjagtigt udfra en 3D-tegning og udfra flamingoformen skaber man en betonstøbeform.
Robotten kan skære alle former og faconer nøjagtigt udfra en 3D-tegning og udfra flamingoformen skaber man en betonstøbeform.

 

-Det er en rigtig spændende teknologi, som har et stort potentiale i byggebranchen, hvor de mangler arbejdskraft og fleksible løsninger, siger Mikkel Christoffersen, der er forretningschef i Odense Robotics.

idtil har Odico mest leveret forme til vindmølleindustrien, men telefonopkaldet fra Jorton kan være med til at skabe gennembrud i byggebranchen for Odicos teknologi.

-Vi håber og tror, at om 10-15 år, så vil det simpelthen kunne ses i bybilledet. Nye bygninger vil blive langt mere spændende og varierede på grund af den her teknologi, siger Anders Bundsgaard

Næste skridt for Odico bliver at gøre deres teknologi transportabel, så støbeformene bliver skåret ud på byggepladsen. Det vil spare transportudgifter og gøre produktionen mere fleksibel.

Kirk Kapitals domicil skal stå færdigt i 2017.

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt