Prisfest på Odense Film Festival

Fredag aften blev der uddelt 11 priser til vinderne af de forskellige kategorier ved Odense Internationale Film Festivals gallashow i Den Fynske Opera.

Den nationale jury uddeler:

National Grand Prix (årets bedste danske film). Vinderen 2011: 13 af Malou Reymann (præmie: statuetten "Perlen" og 25.000 kr.)

Årets mest overraskende danske film. Vinderen 2011: Fini af Jacob Schulsinger (præmie: 15.000 kr.)

Årets mest opfindsomme danske film. Vinderen 2011: I Touched Her Legs af Eva Maria Rødbro (præmie: 15.000 kr.)

Special Mention 2011: Thorshammer af Fenar Ahmad.

Den internationale jury uddeler

International Grand Prix (årets bedste internationale film). Vinderen 2011: Little Children, Big Words af Lisa James-Larsson (præmie: statuetten "Perlen" og 25.000 kr.)

Årets mest overraskende internationale film. Vinderen 2011: The Screamers af Roberto Pérez Toledo (præmie: 15.000 kr.)

Årets mest opfindsomme internationale film. Vinderen 2011: Sunday af Patrick Doyon (præmie: 15.000 kr.).

Special Mention 2011: Fungus af Charlotta Miller.

Animationsjuryen uddeler:

Årets bedste animationsfilm. Vinderen 2011: Tussilago af Jonas Odell (præmie: 15.000 kr.)

Årets talentpris. Vinderen 2011: To Venner Paw Charlie Ravn (præmie: 10.000 kr.)

Ungdomsjuryen uddeler:

Årets bedste nationale B&U film. Vinderen 2011: Til alle mine venner af Behrouz Bigdeli (præmie: 15.000 kr.)

Årets bedste internationale B&U film. Vinderen 2011:  Child's Play af Lars Kornhoff (præmie: 15.000 kr.)

Læs mere

PlayOFF:

1. pladsen: Reused af Mads Outzen (Denmark) (præmie: kampagnefilm for Greenpeace)

2. pladsen: The Chair af Joonas Makkonen (Finland) (præmie: action-packed weekend med Greenpeace)

3. pladsen: Rotation af Igor Rado (Denmark)(præmie: action-packed weekend med Greenpeace)

Pitch Me Baby - One More Time

Vinderen 2011: Lea Glob for idéen En fødselshistorie (præmie:30.000 kr. til udvikling af manuskript)

Om juryerne, Pitch Me Baby og Play OFF:

Den internationale jury: Nils Malmros (Denmark), Montserrat Guiu Valls (Spain) og Peter Albrechtsen (Denmark)

Den nationale jury: Bitte Eskilsson (Sweden), Lone Hørslev (Denmark) og Mads Matthiesen (Denmark).

Animationsjuryen: Michael Hegner (Denmark), Esben Jacobsen (Denmark) og Helena Frank (Denmark)

Ungdomsjuryen består af 8.A fra Højme Skole.
 
Pitch Me Baby - One More Time. Læs om koncept, deltagere og jury her

PlayOFF. Læs mere om konkurrencen her

Juryernes motivationer

Den nationale jury:

National Grand Prix: 13 af Malou Reymann

"En fuldstændig enig jury har valgt at give Grand Prix til en film, som på samme tid er enkel og præcis og overraskende sjov. En formidabel hovedrollepræstation. På uprætentiøs vis lader filmen det store og det lille drama mødes i en simpel hverdagssituation."

Mest opfindsomme: I Touched Her Legs af Eva Maria Rødbro

"Denne pris går til en montagefilm, som med stor poesi, rytme og indlevelse følger en gruppe teenagere i et hvidt og forarmet amerikansk sydstatsmiljø. Disse snapshots leverer et særegent blik for ungdommens paradoksale vekslen mellem ekstrem skrøbelighed og hovmod."

Mest overraskende: Fini af Jacob Schulsinger

"Kan det være overraskende, at der pludselig ikke er nogen bold, når man står og spiller bordtennis? Eller at koppen er tom, når man tror, den er fuld af te? Ja. For den senil-demente er virkeligheden hele tiden overraskende. I dette portræt mødes det komiske og tragiske i et portræt af en mand, der i klovneriet får forlænget sin kontrakt med virkeligheden."

Special Mention: Thorshammer af Fenar Ahmad

"En spændende historie om en ung mand, som ufrivilligt havner I et uoverskueligt drama. Filmens flotte billeder og visuelt gennemførte og stilrene udtryk imponerede juryen."

Den internationale jury:

International Grand Prix: Little Children, Big Words af Lisa James-Larsson

"Sommetider kan en lillebitte situation udløse de største følelser. En lærerinde stiller et simpelt spørgsmål til sine små elever og får et svar der chokerer både hende og publikum. Med bevægende skuespil og sanseligt filmsprog kommer vi hele vejen rundt i følelsesregistret og røres og overrumples igen og igen."

Special Mention: Fungus af Charlotta Miller

"Vi ville gerne give en Special Mention til 52 film, men vi må nøjes med at hædre én enkelt. Det er til gengæld en film, som med et simpelt set up med udsigten fra et køkkenvindue formår at fortælle en fortvivlet historie men gør det så menneskeligt, at man tror, det er et lystspil."

Mest opfindsomme: Sunday af Patrick Doyon

"Hvor kedelig kan en søndag blive? I Årets mest opfindsomme udenlandske kortfilm bliver kedsomheden beskrevet med en fantastisk fantasifuldhed og hvad enten det gælder mønter, tog eller diverse dyrearter, får alt en helt særlig drejning og dimension i dette unikke univers. En i sandhed animeret animationsfilm."

Mest overraskende: The Screamers af Roberto Pérez Toledo

"Et ungt par morer sig med at skrige om kap. Men en pludselig pause vender op og ned på alting og afslører kærlighedens skrøbelige væsen. Så enkel kan filmkunsten være."

Animationsjuryen:

Talentpris: To Venner af Paw Charlie Ravn

"På trods af en på mange måder traditionel stil lykkedes det for instruktøren at gøre filmen personlig og ægte i en sådan grad, at den fremstår frisk og nytænkende. Ikke mindst på grund af det utraditionelle valg af tema. Man bliver suget ind i en troværdig, stor og organisk verden, hvor både billeder og lydside understøtter længslen, farligheden og det smukke i fortællingen - en dyster fortælling, der alligevel efterlader os med troen på mennesket. Filmen viser instruktørens indlysende evne til at formidle, ikke kun med animation, men også med filmsproget generelt. Med andre ord: Vi håber snart at skulle se din første spillefilm i biffen, Paw Charlie Ravn."

Bedste Animation: Tussilago af Jonas Odell

"I det veltimede møde mellem voiceover og animation løfter fortællingen sig, og vokser til en større helhed. De spillede tableauer er så overbevisende instrueret, at vi tror på karaktererne og deres handlinger. Vi forstår, og fortvivles, over hovedpersonen og hendes valg - eller mangel på samme. Animationen sætter kontrasten op imellem hendes fantasi og den benhårde voldsomme virkelighed. For eksempel i visualiseringen af en planlagt nedskydning af to betjente illustreret ved hjælp af små humoristisk animerede tændstikmænd. Det lykkedes til fulde for instruktøren at behandle et alvorligt og meget aktuelt emne med både respekt og humor."

Ungdomsjuryen:

Bedste nationale film: Til alle mine venner af Behrouz Bigdeli

"Vi har valgt filmen, fordi den foregår i et barsk miljø, som er realistisk for os unge, og som vi kan forholde os til. Den historie, som filmen fortæller, er utrolig spændende, og man bliver hurtigt grebet af den. Filmen beskriver et stærkt venskab mellem to unge mænd, som begge har haft en svær fortid. Men da hovedpersonen kommer til et svært valg, ved han ikke, hvad han skal gøre. Han skal vælge mellem sin bedste ven og sin kæreste. De to unge mænd har kendt hinanden igennem lang tid og har opbygget et stærkt venskab, næsten som brødre. De ofrer sig og slås for hinanden, de stoler på hinanden og de værdsætter deres venskab frem for alt. Lyden er kanon og er med til at give filmen spænding, som f.eks. når man kan høre hjerteslag og tingene forsvinder omkring dem. Skuespillerne gør det fantastisk og spiller så godt, at man næsten skulle tro, det hele var foregået i virkeligheden."

Bedste internationale film: Childs Play af Lars Kornhoff

Filmen fortæller om en ung dreng der er blevet far for tidligt, og han har aldrig fået valget om han vil beholde sønnen, da moderen ikke vil. Det er en meget realistisk historie, som beskriver problemet med at blive unge forældre, og i denne film, ser vi det for en gang skyld fra farens synsvinkel. Vi følger hovedpersonen en dag og ser hans udvikling både som dreng og far. Vi har valgt filmen fordi, den er meget rørende og vi kan sætte os ind i hovedpersonens følelser og hans situation. Historien er flot fortalt med billeder og musik og skuespillerne spiller fantastisk. Det ender med at hovedpersonen vælger at give endeligt afkald på sit barn, for som titlen siger: børn skal lege.

Pitch Me Baby - One More Time:

Lea Glob: En fødselshistorie

"Årets Pitch Me Baby deles i år ud til en supermotiveret fortæller, som vi har valgt at præmiere for sin personlige og modige tilgang til pitchingens svære kunst. Vinderen er en pitch der slår bro mellem fiktion og dokumentar, og fortæller en privat historie med mulighed for stor almen identifikation. Emnet er klassisk: En familiestrids langvarige splittelse af relationer. En mand bryder ud af fængslet for at være med til sin kones fødsel. Han forhindres i at modtage sin egen datter af sin svigerfar - en fremtrædende professor, men hvorfor? Hvad skete der egentlig den nat? Det er der så stor uenighed om, at fortællerens familie har været splittet siden 1964. Idéen er en dramadokumentarisk undersøgelse af et mysterium. Som i Kurosawas Rashamon gennemlever vi samme begivenhed fortalt gennem vidt forskellige perspektiver. Filmen reflekterer over forholdet mellem virkelighed og fortælling. Det er en fortælling om samfundsklasser, kønsroller og kærlighed. Juryen håber, at prismodtageren vil anvende sig selv i fortællingen, da det i vores øjne vil styrke det dramatiske potentiale i historien."

Oversigt

    Oversigt