Prisvinder: Fantastisk effekt af Byg til Vækst

De fynske kommuners initiativ er netop blevet tildelt Lean Construction-prisen. Erfaringsudveksling sparer masser af penge

Der er masser af penge at spare ved at trække på medarbejdernes erfaringer og observationer under mega-byggerier.

Det har de fynske kommuners fælles initiativ Byg til Vækst netop dokumenteret.

For første gang nogen sinde er Lean Construction-Proces prisen på 100.000 kroner, der kun uddeles hvert tredje år, gået til Fyn.

Ved at inddrage lean er der indtil videre sket en reduktion af spild på 5-8 procent, 89 procent mener, at samarbejdet mellem de mange faggrupper er forbedret, 87 procent trives, cirka to tredjedele føler, at de har større indflydelse på eget arbejde, og 71 procent har tillid til byggeledelsen. 

Byg til Vækst har til formål at skabe vækst og arbejdspladser for bygge- og anlægsbranchen på Fyn og sker i et samarbejde mellem Bygge- og anlægsbranchens udviklingsfond, 3F, KPC, AMU Fyn og Erhvervsakademiet Lillebælt.

Desuden er projektet støttet økonomisk af Odense kommunes Odense & Co for at anvende lean principper på byggeriet af det nye musikhus Odeon i Odense.

Hele byggeprojektet omfatter Odeon, det tilstødende musikkonservatorium samt 42 ungdomsboliger.

Tesen bag projektet er, at inddragelse af bygningsarbejdere og udnyttelse af deres viden og kompetencer vil gavne produktivitet, arbejdsmiljø, trivsel og indtjening. Målet er at ”reducere ”spild” eks. ventetider, omarbejde, sygefravær mm.

En bedre produktivitet på de store byggepladser vil både gavne den fynske byggebranche og de fynske bygherrer, men det vil også gavne Fyn som sådan.

Dels ved tilbageløb i lokalsamfundet ved at fynske bygningsarbejdere får beskæftigelse i byggerierne, dels ved at ledige søger brancheskift til byggeriet og dels ved, at de lokale uddannelsesinstitutioner, herunder folkeskolen, får motiveret flere unge til at tage håndværksuddannelse, forudser Byg til Vækst.

Byg til Vækst vil, såfremt projektet frembringer positive resultater, arbejde for at fremme Byg til Vækst Lean ved de kommende store byggerier på eks. Nyt OUH, Nyborg Slot, Odense Letbane, helhedsrenoveringer eks. Toftemarken i Svendborg, Vollsmose mm. på Fyn.

På længere sigt håber Byg til Vækst, at lean kan  brande Fyn som et innovativt og trendsættende miljø både nationalt som internationalt ved mega-byggerier.

Oversigt

    Oversigt