Privathospital fjernede 15-årigs bryster

H.C. Andersen Klinikken i Odense har fjernet brysterne hos en 15-årig pige, der havde et stærkt ønske om at være en dreng. Klinikken kritiseres af Sexologisk Klinik, og Sundhedsstyrelsen går nu ind i sagen.

Dagens Medicin fortæller fredag om Caspian Drumm, der fik fjernet begge sine bryster på H.C. Andersen Klinikken i Odense i juli.

Caspian er født som en pige, men har hele livet haft svært ved at acceptere sig selv som sådan. Han blev henvist af sin egen læge til Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, men her fik han at vide, at en operation først kunne komme på tale, når han var fyldt 21 år og havde gennemgået flere års undersøgelser og psykologiske tests.

Det ville Caspian Drumm og hans forældre ikke vente på, og det behøvede de da heller ikke, da den private H.C. Andersen Klinik ikke stillede samme krav som det offentlige hospital.

- Men vi vurderede, at det ville forbedre hans livskvalitet væsentligt, hvis han blev opereret, og han er også blevet et helt andet udadvendt menneske efter operationen. Vi er alle meget tilfredse med operationen, siger Caspians mor Cecilie Bjørnholdt Drumm til avisen.

15-årige er forvirrede

Opereationen er ikke ulovlig, men ledende overlæge på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet Ellids Kristensen er kritisk over for, at privathospitalet har foretaget operationen.

- Vi ved, at man som 15-årig kan man være meget forvirret om sit køn, og fra internationale undersøgelser ved vi, at mange af de unge skifter opfattelse igen. Vi forsøger at forhale det indgreb, og derfor mener jeg også, at er problematisk, at et privathospital foretager en brystreduktion på en 15-årig pige. En operation kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis vedkommende fortryder, og det skal hverken forældre eller den 15-årig selv kunne bestemme. Her skal de professionelle være professionelle og vurdere, om en operation er det rigtige, siger Ellids Kristensen til Dagens Medicin.

Anne Mette Dons, der er overlæge og chef for tilsyn i Sundhedsstyrelsen går nu ind i sagen.

- Det giver god mening, at man skal undersøges i flere år, før man kan få den slags operationer, for indgrebet kan ikke gøres om igen. Derfor vil jeg gerne se på hvilket grundlag, privathospitalet har lavet operationen på, siger Anne Mette Dons, der vil nu bede embedslægen tage kontakt til privathospitalet for en nærmere forklaring på baggrunden for operationen, siger hun til avisen.

Bevæger sig i et minefelt

Det var direktør og kirurg på H.C. Andersen Klinikken, der selv foretog indgrebet på den 15-årige Caspian, og han forstår til dels den generelle kritik.

- Jeg har også været bevidst om, at det var et minefelt, jeg bevægede mig ind på, men jeg følte mig overbevist af forældrene og patienten om, at det var rigtigt, understreger han over for Dagens Medicin.

Besøg H.C. Andersen-klinikkens hjemmeside her

Oversigt

    Oversigt