Professor advarer om fremtidens teknologi

Fremtidens teknologi bliver mere intelligent og mere levende, end de fleste kan forestille sig i dag. Professor fra Syddansk Universitet advarer om udviklingen.

- Vi er nødt til at sætte nogle klare retningslinjer for, hvordan vi implementerer og bruger vores teknologi, for ellers mister den enkelte borger retten til sin identitet og sit eget liv, forklarer professor i kunstigt liv, Steen Rasmussen, i en ny bog om fremtidens teknologi.

Vi kan blive udnyttet

Steen Rasmussen peger blandt andet på, at vores brug af Facebook kan ramme os selv. De mange ting, vi fortæller på vores profil, kan ende med at blive brugt imod os:

- Jeg er sikker på, at problemet vil eskalere dramatisk i den nærmeste fremtid, hvis ikke borgerne siger fra. Teknologien er kompliceret og har udviklet sig eksplosivt i den sidste generation, hvilket betyder, at hverken vore beslutningstagere eller pressen forstår, hvad der foregår - og mere vigtigt: De kan ikke forstille sig, hvordan teknologien kan benyttes anderledes.

Gør private ting private

Ifølge Steen Rasmussen findes der ingen mirakelløsninger, men der findes bedre tekniske løsninger end dem, vi har i dag:

- Løsningerne kræver en omstrukturering af vores digitale infrastruktur - først om fremmest handler det om forskellige grader af kryptering af vores privatdata, så kun den enkelte borger kan se alt, forklarer han og giver et eksempel:

- Man kan for eksempel inddele sine privatdata i en "have" og et "hus". I haven har myndighederne adgang til visse nøgledata om f.eks. skatteforhold, mens kun den enkelte borger har adgang til huset, hvor de fleste privatdata ligger. Husets indhold skal være så dybt enkrypteret, at det teknisk er meget vanskeligt at få adgang.

Oversigt

    Oversigt