Professor: Facebook-advarsler med billeder kan være ulovlige

Privatpersoner bruger i højere grad de sociale medier til at advare hinanden mod formodede kriminelle eller til at finde svindlere. Sommetider med både tekst og billede, hvilket er brud på persondataloven.

Udover opdateringer med feriebilleder, løbeture og madbilleder er de sociale medier, heribladt  især facebook, også fyldt med advarsler. Flere privatpersoner bruger nemlig de sociale medier i jagt på formodede svindlere eller kriminelle.

Den 1. januar der skrev eksempelvis en person fra Faaborg en opdatering med tekst og billeder på facebook, om at han havde set en person køre rundt i området, kigge ind ad vinduer og gå ind i huse. I første omgang var der tre billeder, hvoraf det ene var af manden selv og de to andre af hans bil.

 
 

- Selve teksten, når den ikke er individualiseret, når man ikke kan se, hvad det er for en person, så er det okay, at sige at der foregår noget her i området. Det må man sådan set godt, siger professor Steen Schaumburg-Müller fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

Men så snart privatpersoner ligger billeder og tekst, der kan identificere en person, så er det problematisk.

- At ligge et billede op, det i sig selv uden tekst, det må man kun gøre, hvis der som udgangspunt er samtykke. Og det er der nok ikke i denne sag, forklarer han.

Ifølge personadataloven er det ikke lovligt at sætte billeder op af enkeltpersoner uden deres samtykke.

- Det er måske en lidt mærkelig regel, men den er der. Udgangspunktet for at uploade billeder på facebook og andre medier, det er sådan set at det kræver samtykke, siger professoren fra Juridisk Institut, Syddansk Universitet.

Professor Steen Schaumburg-Müller forklarer dog, at der selvfølgelig er situationer, hvor man gerne må ligge billeder ud. Det kan eksempelvis være situationsbilleder, hvor der er flere på billedet et offentligt sted.

Billedet af manden, der advares om i Faaborg, er siden blevet fjernet for at undgå brud på persondataloven. Opdateringen er langt fra enestående for facebook indeholder mange af den slags advarsler, hvor privatpersoner bruger de sociale medieri jagt på formodede svindlere eller kriminelle.

'Flere grunde til advarsler'

Ifølge Professor Steen Schaumburg-Müller er det vigtigt, at man ikke går til selvtægt, da man ikke kan være sikker på, om hvorfor vedkommende, der har offentliggjort et billede med en advarsel, har offentligtgjort billedet.

- Der er jo flere problemer ved det her. Og det er en af grundene til, at vi har de her regler. For det første er selvtægt forbudt. For det andet kan det være, at der er nogle, der har lagt det ud, for 'Hey ham her, jeg skylder ham penge,' eller et eller andet, så man kan have mange grunde til at ligge noget op, siger Steen Schaumburg-Müller.

Han forklarer endvidere, at der er masser af personer, som har gode grunde til at hænge nogen ud, men der er samtidig også masser af mennesker, der har dårlige grunde, så man bør være påpasselig.

Se hele interviewet med professoren her

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt