Unge varsler store omvæltninger: Nyt parti stormer frem

De unge er vilde med nye partier som Liberal Alliance og partier på fløjene. De gamle partier får det svært i fremtiden, spår professor.

Torsdag aften ligger det endelige valgresultat klar, når omkring 63.000 folkeskoleelever i 8. - 10. klasse har stemt på deres skoler.

Kasper Møller Hansen, der er professor ved Københavns Universitet, mener, at det har stor betydning, hvad de unge stemmer første gang, og pilen peger i retning af de nye partier og fløjene. 

- Der er rigtig mange unge mænd under 25 år, som vælger Liberal Alliance. De unge kvinder har en tendens til at gå over på den anden side og vælge Radikale, Enhedslisten og Alternativet, siger Kasper Møller Hansen til TV 2/FYN.

Dropper de gamle partier

I en ny analyse har han forsket sig frem til, at Liberal Alliance er det klart største parti blandt de yngste vælgere. Når de unge i modsætning til tidligere generationer går væk fra de store, gamle partier som Venstre og Socialdemokratiet, vil det få betydning - også ved de rigtige politiske valg i Danmark fremover.

- Krydset, man sætter de første år, har ret stor betydning for, hvordan man i det hele taget orienterer sig politisk i de efterfølgende år. De unge er meget omskiftelige. De skifter parti, men lige nu har de blikket rettet ret klart mod de nye partier og fløjene i dansk politik, forklarer Kasper Møller Hansen.

- De gamle partier vil få det rigtig svært ved de kommende valg, fordi de unge kommer til at sætte nogle krydser, der er andre steder, fortsætter han.

Ifølge professoren tiltrækkes de unge af skarpe budskaber, der er nemme at navigere efter.  Det gælder især inden for økonomi, hvor Liberal Alliance har klare budskaber om eksempelvis skat. 

Fynboerne: De unge er vilde med Liberal Alliance og Konservative

De seneste tre uger har elever i de ældste klasser i folkeskolen haft fokus på valgkamp og mærkesager. Torsdag har eleverne, heriblandt elever fra 54 fynske folkeskoler, sat deres kryds. Resultatet afsløres torsdag aften.

Noget tyder på, at fynboerne er udmærket klar over, at de unge er vilde med Liberal Alliance. På tv2fyn.dk spurgte vi vores læsere om, hvad de troede, de unge ville stemme ved skolevalget. Efter de første 500 stemmer var afgivet, gik over halvdelen af stemmerne til Liberal Alliance. 51 procent pegede på Anders Samuelsens parti, mens 33 procent pegede på et andet regeringsparti, Konservative.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Prøvevalget blandt de ældste elever i folkeskolen skal give et praj om fremtidens magtfordeling i Folketinget. Der er 10 partier, de kan stemme på ved dagens skolevalg: Enhedslisten, SF, Alternativet, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

I 2015 blev Venstre valgets klare vinder med 27 procent af stemmerne. Socialdemokraterne, der dengang blev ledet af statsminister Helle Thorning-Schmidt, blev stemt ind på andenpladsen med 17 procent af stemmerne. Blå blok snuppede også den samlede sejr på Christiansborg med 105 mandater mod rød bloks 74.

Du kan følge valgaftenen på TV 2/FYN og TV 2/FYN Nyhedskanalen i aften og få valgresultatet for Skolevalget 2017.

Oversigt

    Oversigt