I det fynske folks tjeneste

Prossekagens historie

-

-

Prossekagen er første gang nævnt omkring år 1700. Her er prosse en grød sammenblandet af havregryn og mælk. Ovenpå placerede man flæsk, smør eller gåsefedt.

Fra 1800-tallet bliver omtalen af prossekagen altid relateret til Fyn. I forbindelse med forskellige bøger om fx dialekter, bliver den fynske prossekage nævnt. På denne tid bliver prossekagen stadig bagt i ovn med flæsk. Havregrynene bliver nu ofte erstattet af byggryn, og kagen bliver altid bagt i forbindelse med julehøjtiden.

Bogen \"Danske Egnsretter\" omtaler en særlig sydfynsk variation af prossekage. Den bliver første gang omtalt i starten af 1800-tallet om adskiller sig fra den hidtil kendte prosseret ved at blive lavet med fyldte gåsehalse.

Engang i løbet af 1800-tallet bliver prossekagen til en egentlig kage, hvor det søde får overtaget. Flæsken glider i baggrunden, og i stedet kommer ingredienser som blommer, rosiner og sukker til at dominere prossekagen.

Kagen blev spist som desseret, og enkelte steder blev den også brugt ved højtider som fx brylluper.

De kendte prosseopskrifter fra i dag har alle sit udgangspunkt i de prossekager, der var kendt i starten af 1800-tallet. Smøret er dog ofte skiftet ud med sirup.

Hvor ordet prosse stammer fra er tilsyneladende aldrig blevet opklaret.

Tilbage til prosseopskrifterne

Ved du noget? Så send os et tip