Protester mod styrelse vælter ind

Antallet af læger, der har underskrevet et mistillidsvotum mod Styrelsen for Patientsikkerhed lavet af en fynsk overlæge, er nu oppe på 5.680.

Lørdag morgen havde 3.400 læger skrevet under på det mistillidsvotum mod Styrelsen for Patientsikkerhed, som overlæge på Odense Universitetshospital Kristian Rørbæk Madsen har taget initiativ til.

Søndag eftermiddag er tallet oppe på 5.680, skriver Avisen Danmark. Det er omkring en femtedel af landets 30.000 læger.

I mistillidsvotummet udpeger de mange tusinde læger en række konkrete årsager til det totale fravær af tillid.

Blandt andet styrelsens rolle i den såkaldte Svendborgsag, hvor en yngre læge blev idømt bødestraf i landsretten for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en mandlig sukkersygepatient.

I kølvandet på dommen, som er anket til Højesteret, udtalte en ledende medarbejder i styrelsen, at en anden læge, som landsretten ellers havde frifundet i sagen, efter hans mening var skyldig.

Lægerne peger blandt andet på også på konflikten om gebyret på 4000 kroner for vagtlæger samt en ifølge lægerne helt unødvendig og overaggressiv politianmeldelse af en klinikchef på Rigshospitalet som årsager til det skriftlige mistillidsvotum.

quote Styrelsen er gået alt for vidt i sin individuelle bebrejdelseskultur. Det er ødelæggende for sundhedsvæsenet

Kristian Rørbæk Madsen, overlæge, OUH

Styrelsen for Patientsikkerhed blev dannet i 2015 som en selvstændig styrelse efter adskillige skandalesager, hvor det kom frem, at tilsynet med læger og sygeplejersker i det daværende Sundhedsstyrelsen i nogen grad var fraværende.

Efterfølgende blev der gennemført en række lovstramninger, der skulle rette op på det mangelfulde tilsyn.

Men Kristian Rørbæk Madsen mener, at styrelsens nye kurs er direkte skadelig for sundhedsvæsenet.

- Styrelsen er gået alt for vidt i sin individuelle bebrejdelseskultur. Det er ødelæggende for sundhedsvæsenet. Man er gået fra nul procents aggressivitet til 120 procent, og man har sprunget et moderat niveau over. Så i dag ser vi en småfjendsk styrelse, som politianmelder samvittighedsfulde læger, vi ser, hvordan man går efter at straffe yngstemanden i Svendborgsagen, og vi ser en styrelse, som er mere optaget af finde syndebukke på personniveau i stedet for at have fokus på, hvordan vi lærer af vores fejl i sundhedsvæsenet, siger Kristian Rørbæk Madsen til avisen Danmark.

Styrelsen for Patientsikkerhed har i løbet af 2017 politianmeldt 12 læger, hvilket er en markant stigning i forhold til tidligere. Styrelsens direktør Anne-Marie Vangsted erkender, at situationen er uholdbar.

- Jeg er rigtig ked af, at lægerne føler sig mistænkeliggjort, og at de ikke har tillid til os. Det har aldrig været meningen med styrelsens arbejde, at vi skulle skabe sådanne følelser, sagde Anne-Marie Vangsted til avisen Danmark.

quote Det er blot vores pligt at råbe vagt i gevær for at beskytte vores patienter

Kristian Rørbæk Madsen, overlæge, OUH

Vil ikke mødes med Styrelsen

Direktøren har nu inviteret initiativtageren bag det skriftlige mistillidsvotum til et såkaldt dialogmøde. Men den invitation afslår Kristian Rørbæk Madsen:

- Vi har tilladt os høfligt at afslå Styrelsen for Patientsikkerheds invitation og krævet handling i stedet i form af en dokumenteret ændret kurs fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Eventuelle forhandlinger må ske med Lægeforeningen. Vi almindelige læger skal passe vores patienter, og det er blot vores pligt at råbe vagt i gevær for at beskytte vores patienter, udtaler Kristian Rørbæk Madsen i en pressemeddelelse.

Avisen Danmark har talt med overlægen, som uddyber sit afslag således:

- Det er en misforståelse at invitere mig til dialogmøde. Det er Lægeforeningen, som forhandler lægernes vilkår. Men der er for mig at se ikke så meget at tale om. Lægeforeningen har igen og igen i løbet af de seneste seks måneder forsøgt at få styrelsen til at ændre kurs uden at der sket noget som helst, siger Kristian Rørbæk Madsen.

Han fortæller desuden, at underskriftsindsamlingen, som er foregået via de sociale medier, vil fortsætte i de kommende dage blandt andet ved hjælp af opslag på landets sygehusafdelinger, som lægerne kan vælge at skrive under på.

Oversigt

    Oversigt