Psyk-overfald: 49-årig anbringes på ubestemt tid

Overfald på læge og to sygeplejersker med en kniv på Odense Universitetshospital var forsøg på manddrab.

En 49-årig mand er tirsdag ved Retten i Odense dømt til anbringelse på en sikringsanstalt på ubestemt tid for tre drabsforsøg på en læge og to sygeplejersker på psykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital 16. marts sidste år.

Ville ikke indlægges

Den 49-årige var meget vred og ophidset over, at han skulle tvangsindlægges. Pludselig angreb han de ansatte på hospitalet med en kniv, mens han råbte, at de skulle dø.

Manden jog en kniv i lægen, så denne fik en 30 centimeter lang flænge i bugen. Det resulterede i alvorlige skader. Lægen fik også snitlæsioner i tyndtarmen og fik en urinleder og en pulsåre skåret over. Derudover blev lægen stukket i brystet og halsen.

Den ene sygeplejerske blev stukket fire gange i brystkassen, mens den anden sygeplejerske blandt andet fik skåret luftrøret over og desuden blev udsat for flere knivstik.

Forsøg på manddrab

De målrettede angreb, læsionernes karakter og den 49-åriges udtalelser fik fire nævninge og alle dommerne til at vurdere, at den 49-årige bevidst forsøgte at dræbe de tre ansatte.

De to sidste nævninge mente, at han ikke direkte forsøgte at dræbe en af de ansatte, men at den 49-årige burde have indset, at læsionerne kunne dræbe dem. Derfor var det et enigt nævningeting, der kendte den 49-årige skyldig i tre drabsforsøg.

Det har tidligere været fremme, at den 49-årige lider af forfølgelsesvanvid og vrangforestillinger. Da han henvendte sig på hospitalet forud for angrebet på personalet, var han blandt andet i besiddelse af en sten og en stålwire.

Det blev taget fra ham, inden han blev indlagt, men manden havde ifølge eget udsagn også en kniv med hjemmefra, og det var den, han angreb personalet med.

Anbringes på Nykøbing Sjælland

Anklagemyndigheden krævede den 49-årige mand anbragt på Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland, og retten valgte at følge anklagerens vurdering. Forsvareren havde krævet maksimum fem års anbringelse.

Den anbringelsesdom, som anklagemyndigheden forlanger, er en foranstaltning, som kun kan iværksættes over for sindssyge personer. De kan nemlig ifølge straffeloven ikke straffes med almindeligt fængsel.

En anbringelsesdom er tidsubestemt, og en dømt vil først kunne slippes fri, når både læger og en dommer vurderer, at manden ikke længere er syg og farlig.

Den 49-årige ankede dommen på stedet.

Oversigt

    Oversigt