I det fynske folks tjeneste

Psykiater: Drabsmand lider af alvorlig separationsangst

Grunden til, at Johnny Jonassen dræbte sin datter sidste år, skyldes formentlig at han lider af en alvorlig grad af separationsangst, mener en speciallæge i psykiatri.

00:27

Niels Kjeldsen-Kragh er speciallæge i psykiatri. Han giver et bud på, hvad der kunne få 51-årige Johnny Jonassen til at dræbe sin egen datter. Video: Ken Petersen

Den 3. august 2016 mistede otteårige Louise livet. Hendes far, Johnny Jonassen kvalte hende i deres hjem i Korup. Mandag tilstod 51-årige Johnny Jonassen drabet i Retten i Odense, og han blev idømt 14 års fængsel. 

Men hvordan kan en far komme så langt ud, at han vælger at slå sin egen datter ihjel? Det har speciallæge Niels Kjeldsen-Kragh et bud på.

- Man kan sige det sådan, at i dette tilfælde, med denne her mand, der er der meget, der tyder på, at det er en mand, der lider af alvorlig separationsangst. I det øjeblik at hans kvinde fortæller, at hun vil forlade ham, så slår det klik. Han bliver voldsom, han har i øvrigt været voldsom over for hende langt hen ad vejen i deres ægteskab, han sender hende ubehagelige mails, ubehagelige sms'er, og i desperation ender han så med at slå deres datter ihjel.

Ubehag ved at blive forladt

Niels Kjeldsen-Kragh forklarer, at seperationsangst er adskillelsesangst. Det er ubehag ved at blive forladt.

- Det er en følelse, alle har i et vist omfang, men nogle har det meget, nogle har det lidt og nogle har det midt imellem. Den pågældende person her har det meget. Og så kan man spekulere over, hvorfor har han dog det? Der er det nyttigt at kigge tilbage på ens fortid. Voldsom seperationsangst er noget, der grundlægges tidligt, i forhold til den primære omsorgsperson, typisk i forhold til moren. Hvis man har haft en mor, der har været ustabil, tilknytningen har været usikker, utryg, så får man besvær med at få tillid til sin mor. Man får besvær medat få tillid til andre, og man frygter hele tiden, at der kan opstå noget ubehageligt, at moren ikke er tilgængelig, at hun ikke er opmærksom eller tager sig af den pågældende. Det er grobund for seperationsangst, fortæller Niels Kjeldsen-Kragh og tilføjer, at det er et mønster, der typisk gentager sig senere i livet over for ens partner.

Oversvømmet af voldsomme følelser

Johnny Jonassen sagde mandag i Retten i Odense, at det var galimatias, det, han havde gjort. Men ifølge Niels Kjeldsen-Kragh er der ikke nogen logik tilstede, når en mand med voldsom seperationsangst bliver overmandet af sine følelser. 

Læs også 14 års fængsel for drab: Far slog otteårig datter ihjel

- Den her mand er udsat for nogle voldsomme indre kræfter. Voldsomt ubehag, angst, fordi der er en, der forlader ham, og efterfølgende en voldsom vrede. Det er det, der driver ham, Han ved jo godt, og det ved alle jo, at man slår ikke sine børn ihjel, og han siger jo også, det var galimatias, men det nytter ikke noget. I det øjeblik, han står i den forfærdelige situatiuon, er han oversvømmet af de her voldsomme følelser, og dem kan han ikke styre, siger psykiateren. 

05:14 Luk video