Psykiatriens skæve danmarkskort

Psykiatriske patienter er dyrest i hovedstaden, mens flest venter på behandling i Region Syd, viser en opgørelse.

Politikerne har lovet, at alle psykisk syge skal behandles inden to måneder fra næste år. Men i øjeblikket kan ingen af de fem regioner leve op til det.

Værst ser det ud i Region Syddanmark, hvor fire ud af ti venter i over to måneder på behandling, mens det kun gælder to ud af ti i Region Nordjylland. Det viser en opgørelse foretaget af nyhedsmagasinet Fokusmagasinet om forebyggelse og sundhed.

En væsentlig forklaring på de lange ventetider er manglen på psykiatere. Dertil kommer, at Sundhedsstyrelsen forudser, at der i 2020 kun vil være omkring 450 speciallæger mod 770 i dag.

Når det gælder behandling af psykisk syge, er der relativt flere syge i behandling i det sydlige Jylland og på Fyn end i resten af landet. Desuden koster det mindre at behandle patienterne her. Til gengæld venter syddanskerne næsten 40 procent længere end to måneder på at komme i behandling.

- Vi vurderer, at der ikke er flere syge her end i resten af landet. Men de praktiserende læger har i 2007 og 2008 haft øget fokus på psykiatriske sygdomme og har henvist flere patienter til undersøgelse, siger formanden for Region Syddanmarks psykiatriudvalg, Bente Getz Hansen (S) til bladet. Hun forventer alligevel, at regionen kan nå at indfri behandlingsgarantien på to måneder fra næste år.

Oversigt

    Oversigt