I det fynske folks tjeneste

Psykisk syge bliver fejlplaceret i arresthusene

Fængslerne mangler fanger.

Indsatte med alvorlige psykiske lidelser får forværret deres sygdom af indespærringen.

Til trods for at både de ansatte i arresthusene og pårørende til de indsatte har forsøgt at gøre opmærksom på problemet, fortsætter fængslingen af personer med alvorlige psykiske lidelser.

I Svendborg Arresthus har de flere gange oplevet, at indsatte har gjort skade på sig selv, og i nogle tilfælde har indsatte begået selvmord, fordi de ikke fik den nødvendige hjælp.

- Et eksempel er en indsat, der sad her i over et år. Vi så stort set ikke den indsatte på gange. Da han så fik dom, blev han idømt en behandlingsdom - ambulant behandling - og blev lukket ud på gaden. Det var åbenlydt for os at han havde de meget dårligt, fortæller Allan Kjær, Fængselsfunktionær i Svendborg Arresthus.

Det er kun, hvis den indsatte er direkte psykotisk, at han eller hun kan få psykiatrisk hjælp under varetægtsfængslingen - folk med andre psykiske lidelser er overladt til sig selv og den medicin, som arresthuslægen ordinerer. Det er først, når den indsatte har fået en dom, at retspsykiatrien træder til.

- Der er uden for al fornuft at anbringe psykisk syge i fængsel. Og derfor skal vi sørge for, at de psykiatriske afdelinger har mulighed for at modtage dem i stedet, siger René Larsen, Forbundssekretær i Dansk Fængselsforbund.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.