Psykisk syge er mere ensomme

De omkring 500.00 psykisk syge danskere er dobbelt så ensomme som andre. Det viser en ny undersøgelse.

To ud af tre danskere med en psykisk sygdom oplever, at deres sygdom spænder ben for kontakten til andre mennesker. Og halvdelen er dediceret ensomme. Det viser en ny undersøgelse foretaget af EN AF OS-kampagnen i samarbejde med PsykiatriFonden.

Dermed er ensomheden langt mere udbredt i gruppen af mennesker med en psykisk sygdom end i resten af befolkningen.

Det betyder savn efter fortrolige at dele glæder og sorger med i hverdagen, at man savner at komme uden for sit hjem, og at man afholder sig fra at deltage i sociale aktiviteter, fordi man føler sig forkert eller ikke har nogen at følges med.

- Ensomheden risikerer at forværre de psykiske problemer, så det bliver en ond cirkel. Mange med psykisk sygdom har komplicerede eller brudte familieforhold i bagagen og for mange kan den sociale kontakt være svær, siger direktør i PsykiatriFonden, Vibe Klarup Voetmann.

Derudover kommer frygten for at være en belastning for omgivelserne, for ikke at have noget at byde på og for at samværet ender i misforståelser. Det gør, at man kan miste modet til at møde andre.

Derfor sætter PsykiatriFonden fokus på ensomhed i denne måned.

Ifølge projektleder Johanne Bratbo fra Landskampagnen En Af Os bidrager fordomme om psykisk sygdom også til social isolation for mange, der rammes.

Det genkender den nu 36-årige Pernille Brems, der gik ned maniodepressivitet efter et aktivt ungt liv som barchef og en arbejdsuge på over 80 timer.

- Pludselig var jeg indlagt jeg på psykiatrisk afdeling og havde forsøgt selvmord. Det var rigtigt hårdt at sidde med en så stor ensomhed, hvor jeg i årevis kravlede rundt langs væggene og havde svært ved at se folk i øjnene og føre en samtale, siger hun.

Oversigt

    Oversigt