Psykolog om tragedie: Der er aldrig to sager, der er ens

14 fynske børn er siden 2001 blevet dræbt af deres far eller mor. Chefpsykolog Tine Wøbbe siger, at der oftest ligger et hævnmotiv bag tragedier som den i Kirkeby på Sydfyn.

- Der er lighedstræk, men der er aldrig to sager, der er ens.

Sådan siger chefpsykolog Tine Wøbbe, Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde, efter en 47-årig far har dræbt to af sine tre børn i hjemmet på Nørregårdsvej i Kirkeby på Sydfyn. Efterfølgende begik faren selvmord.

Tine Wøbbe siger, at det gennemgående motiv i den slags sager ofte er hævn overfor den anden forælder.

- Nogen gange i forbindelse med en skilsmisse, hvor den ene part tænker; "Vil du ikke give mig børnene, så skal du heller ikke have dem", siger chefpsykologen til TV 2/Fyn.

Som i den aktuelle sag fra Kirkeby tager drabsmanden efterfølgende livet af sig selv.

- Det er det hyppigst forkomne, at de tager livet af sig. Og det sker ofte i en tilstand af sindssyge der kan komme pludseligt, siger Tine Wøbbe og uddyber:

- Han eller hun tror de bliver nød til at gøre det. Det giver ikke mening for nogen, det er ikke logisk for andre. Det er en vrangforestilling hos personen, og det er ekstra forfærdeligt, når det så går ud over børnene.

Faren er oftest drabsmanden

Siden 2001 er 14 børn på Fyn blevet dræbt af enten mor eller far. Det yngste barn blev blot to år - det ældste ni år.

Drabene er begået af ni forældre, og to gange var drabsmanden moren. Fire gange har mor eller far begået selvmord efter drabene.

At det således oftest er faren, som begår drabene er et billede som Tine Wøbbe kan genkende fra sit arbejde:

- Det er mændene der tager livet af børnene, og dem der også ofte tager livet af sig selv - eller forsøger at tage livet af sig selv. Det er dem som aktivt kan udføre handlingen, siger hun og tilføjer, at når det er en kvinde, som er gerningsmanden, er barnet ofte spæd.

Svært at forudse

Det er vanskeligt at forhindre den slags drab, fordi der er så få fællestræk ved de forældre, der beslutter at tage livet af deres børn. 

Det er derfor svært at opdage, hvilke symptomer man skal lede efter, siger Tine Wøbbe.

- Selv for rationelt tænkende mennesker, der ikke er sindssyge normalt, kan det jo også slå klik, siger hun.

Problemer i familien

Fyns Politi har oplyst at tragedien udspillede sig tirsdag eftermiddag. Der er tale om en pige på seks år og en dreng på otte år. 

Børnenes mor og storesøster er uskadte, og af hensyn til dem kalder politiet dobbeltdrabet og selvmordet for en familietragedie.

- Vi vil ikke kommentere yderligere omkring de familiemæssige forhold. Årsagen til drabet er familiemæssige problemer, siger politikommissær Jack Liedecke til TV 2/Fyn.

Oversigt

    Oversigt