Råd fra livredderne: Drop badeturen i tordenvejr

Det er sæson for lyn og torden. Livredderne råder derfor badegæster til straks at søge op på land, når de hører lyden af torden.

Den våde og kolde sommer har betydet, at livredderne ved de danske strande har haft en stille tid. De to fynske strande med livreddere - Kerteminde og Christiansminde ved Svendborg - kan melde om få aktioner - og ingen af dem har være akutte eller livstruende aktioner.

Ved Kerteminde har der kun været en såkaldt forebyggende aktion og 85 oplysende indsatser, og ved Christiansminde har der været 27 førstehjælpsaktioner, 70 forebyggende aktioner og 475 oplysende indsatser.

Men meteorlogernes melding om regn og torden får nu livredderne til at advare om, at det kan være livsfarligt at bade, hvis lynet slår ned i vandet.

- Badevandet indeholder salte og mineraler, der bliver strømledende, når lynet slår ned. Lynet kan være så kraftigt, at det kan slå en person ihjel, selvom man befinder sig i vandet op til 100 meter væk. Derfor er det livsfarligt at bade i tordenvejr, selvom lyn ikke slår oftere ned i vandet end på land, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Søg ly for tordenvejret indendørs

Det bedste er at søge indendørs, når det lyner og tordner. Men er man på stranden eller et andet sted i naturen, har Anders Myrhøj et par gode råd.

- Det er risikabelt at opholde sig på stranden i tordenvejr, og derfor er det bedste at søge ly i en bil med fast tag. Hvis man ikke har mulighed for det, kan man sætte sig på hug på jorden og krumme sig sammen, så man får en så lille kropsoverflade som muligt. Lyn slår oftest ned i træer og andre ting, der rager op i luften, og derfor skal man aldrig søge ly sådanne steder. Det samme princip gælder, hvis man fx befinder sig på en sejlbåd ude på vandet. Så skal man sætte sig i kahytten så langt væk fra masten som muligt, siger Anders Myrhøj.

Rødt flag i tordenvejr

Når det tordner hejser livredderne et helt rødt flag, der advarer badegæsterne om, at det er farligt at bade.

- Livredderne vil altid advare badegæsterne, hvis vejret pludselig skifter og dermed ændrer forholdene på stranden. Vi opfordrer altid til, at man respekterer livreddernes anbefalinger, og man kan også altid spørge livredderne til råds om, hvorvidt det er sikkert at bade, hvis man er i tvivl, siger Anders Myrhøj.

Gode råd i tordenvejr

Oversigt

    Oversigt