Rådmand: Penge til køkkener på plejehjem er lidt af en hadegave

Ingen kommuner har endnu søgt pulje indeholdende 425 millioner øremærkede-kroner til etablering, renovering eller genåbning af køkkener på landets plejehjem.

Ingen kommuner har endnu søgt den pulje på 425 millioner kroner, som er afsat på finansloven 2017 til etablering, renovering eller genåbning af lokale køkkener på landets plejehjem. Det oplyser Ældreministeriet til Magasinet Pleje.

Men nogle kommuner er langt fra motiverede til at søge puljen. Rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense, Brian Skov Nielsen (Enhedslisten), siger:

- Puljen blev jo vedtaget efter de kommunale budgetter var lagt. Anlægsmidlerne er brugt. Og så kan vi i Odense ikke bare finde 25 procent, som er den egenbetaling, kommunerne selv skal lægge. Det er lidt en hadegave, siger Brian Skov Nielsen.

Han vil dog ikke helt afvise en ansøgning, fordi han "som udgangspunkt har den holdning, at der ikke skal eksistere en pulje med penge på finansloven, Odense Kommuner ikke søger".

Penge kan være spildt

Brian Skov Nielsen er ikke den eneste, der holder de begejstrede klap tilbage.

Jens Kondrup fra Dansk Selskab for Klinisk Ernæring siger til Magasinet Pleje, at der faktisk ikke er ret megen viden om betydningen af lokalt tilberedt mad versus centralt/udbragt mad. Og at man derfor må sørge for at undersøge, hvad der virker og hvad der ikke virker - ellers er pengene spildt.

- Jeg mener, at det er helt afgørende, at kostindtag og/eller vægt bliver registreret på plejehjem, hjemmepleje med videre, specielt for de underernærede - og særligt hvis man bruger halv milliard på dette, siger Jens Kondrup.

Også formand for Kost og Ernæringsforbundet, Ghita Parry, er "lunken".

- Det er fint at afsætte penge til bygninger. Men udfordringerne ligger i driften. Uanset om maden tilberedes tæt på eller kommer langvejs fra, er der ingen garanti for et velsmagende og ernæringsrigtigt måltid. Med til visionen om de mange små køkkener hører derfor også, at der ansættes ernæringsfaglige i køkkenerne, fastslår hun.

Magasinet Pleje har været i kontakt med Ældreministeriet, hvor Ældreminister Thyra Frank henholder sig til det, hun tidligere har sagt i en pressemeddelelse:

- Jeg tror på, at hvis vi rykker køkkenet tættere på beboerne på plejehjemmene, og måske også involverer de ældre i den daglige madlavning, så får vi gladere ældre, der spiser mere, siger hun.

Oversigt

    Oversigt