Radikale afgør partifarven på Odenses næste borgmester

Venstre vil gå markant frem ved næste kommunalvalg og Radikale tegner til igen at komme i byrådet - endda med en afgørende rolle om, hvem der bliver Odenses næste borgmester. Det viser en meningsmåling som TNS Gallup har lavet for Fyens Stiftstidende.

Kommunalvalget i Odense næste år tegner til at blive en gyser.

- Det er jo rene dynamittal. Det viser jo, at der er næsten dødt løb mellem de to blokke, siger Jørgen Volmer, Odense-redaktør på Fyens Stiftstidende.

Meningsmålingen som TSN Gallup har foretaget for Fyens Stifstidende viser, at de to blokke i Odense Byråd er næsten lige store.

Med 14 mandater er rød blok bestående af Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne lidt større end blå bloks 13 mandater, der består af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Radikale med afgørende betydning

De radikale med Susanne Ursula Larsen i spidsen kan afgøre, hvem der skal være Odenses næste borgmester.
De radikale med Susanne Ursula Larsen i spidsen kan afgøre, hvem der skal være Odenses næste borgmester.

Med så tæt løb kan de radikale få afgørende betydning med de to byrådspladser, de står til i meningsmålingen.

- Vi har ikke taget nogen beslutning om, hvor vi peger henne, men jeg vil sige, at sidste gang pegede vi på Socialdemokraterne. Det kan man ikke udelukke, vi gør igen. De to partier har et langt fællesskab; måske ikke i Odense Kommune men på landsplan, siger Det Radikale Venstres spidskandidat Susanne Ursula Larsen.

V vokser mens K går tilbage

Det er især Venstre med Jane Jegind i spidsen, der står til stor fremgang. Ved valget i 2009 fik partiet 3 mandater, men står nu til at få hele 8.

Konservative med Steen Møller i front går derimod voldsomt tilbage fra 7 til 2 mandater.

Dansk Folkeparti har en lille fremgang fra 2 til 3 mandater.

Det er spørgsmålet om Thomas B. Thriges Gade, der har afgørende betydning for Venstre.

- Det viser sig, når man taler med folk i byen. Der er en del mennesker, der er imod en lukning af Thomas B. Thriges Gade. Venstre er det eneste parti, der er definitivt imod, og mange mennesker, der deler det synspunkt kunne selvfølgelig godt sætte deres kryds ved Venstre, siger Jørgen Volmer.

Lussing til SF

I den anden side af byrådssalen står Socialdemokraterne og Anker Boye til et lille fald fra 10 til 9 mandater.

Derimod er det SF med Brian Dybro som spidskandaidat, der blir voldsomt reduceret fra 6 til bare 2 pladser i Odense Byråd.

Enhedslisten med Per Berga Rasmussen som førstemand vokser fra 1 til 3 mandater.

Og til sidst tungen på vægtskålen - De radikale med Susanne Ursula Larsen i front - kommer ind i byrådet med 2 mandater.

- Det er jo et katastrofevalg for SF. De har heller ikke Stina Willumsen, der ikke genopstiller. Mange SF-vælgere har følt sig skuffede i de tre år, der er gået siden valget, fordi det slet ikke er blevet den politik i byrådet, SF'erne gerne ville have. I hvert fald dem, der stemte på SF, siger Jørgen Volmer.

Sådan ser det altså ud et år før valget. Konservative og SF er de store tabere, mens Venstre anført af Jane Jegind står til en fremgang med hele 24, 7 procent af stemmerne.

Oversigt

    Oversigt