Rådmand afviser racediskrimination

Odense Kommune indskærper nu over for distriktslederne i hjemmeplejen, at de ældre ikke kan bestille hjemmehjælpere med en bestemt hudfarve. Det påstod Mangfoldighedsnetværket ellers forleden.

Mangfoldighedsnetværket, der er en sammenslutning af sygeplejersker med anden etnisk baggrund end dansk, ringede til blandt andet Odense Kommune og udgav sig for at være datter til en ældre dame, der ville flytte til byen. Og hun ville være sikker på, at der ikke kom en hjemmehjælper, der ikke var dansker. I Odense var svaret, at det nok kunne lade sig gøre.

Leder følte sig presset

Rådmand Villy Larsen (SF) har modtaget et notat fra den pågældende leder, som forklarer, at hun flere gange sagde, at hun ikke kunne love, at de ville sende en hvid hjemmehjælper.

Hun medgiver dog at have sagt, at hun i øjeblikket kun havde en social- og sundhedshjælper med indvandrerbaggrund ansat. Hun følte sig presset af "datteren", men siger i notatet, at hun altså ikke lovede "datteren" noget.

- Det er mit indtryk, at lederen forsøgte at være venlig over for damen og nu har fået sjakalerne på nakken, siger Villy Larsen til TV 2/FYN.

- Hvis du spørger mig, om den pågældende leder nu bliver fyret, er svaret klokkeklart nej, siger Villy Larsen.

Må ikke gentage sig

Odense Kommune drager dog en vis lære af historien.

- Vi indskærper først og fremmest, at de ansatte skal være på vagt over for anonyme henvendelser på telefonen. Men historien har også lært lederne, at de skal fortælle folk, sådan som det er: Nemlig, at man ikke kan bestille hverken en hvid, brun eller rød hjemmehjælper, siger Villy Larsen til TV 2/FYN.

Kommune undersøges for racediskrimination

Samtidig med at rådmanden afviser, at der sker racediskrimination i kommunen, bliver den nu alligevel genstand for en nærmere undersøgelse.

Tirsdag eftermiddag meddelte Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling, at den på baggrund af omtalen i dagspressen nu vil undersøge kommunernes praksis nærmere.

I følge Mangfoldighedsnetværket har syv ud af otte kommuner sagt, at det godt kunne lade sig gøre at bestille en "hvid" hjemmehjælper.

Oversigt

    Oversigt