I det fynske folks tjeneste

Ramt af kontanthjælpsreformen

Kontanthjælpsreformen rammer kærestepar, der bor sammen. Alene i Middelfart Kommune har 50 kontanthjælpsmodtagere fredag ikke har fået penge ind på kontoen, selv om det er udbetalingsdag.

Én af dem, der er kommet i klemme, er tidligere pædagogmedhjælper Yvonne Andersen, skriver Fagbladet FOA.

Hun har ikke fået sin kontanthjælp, som hun plejer.

Og hun ved stadig ikke, om hun får nogen penge, fordi Middelfart Kommune er bagud med beregningerne.

- Det er frygteligt og helt umenneskeligt. Jeg synes godt nok, at vi bliver presset til det yderste, siger Yvonne Andersen, til Fagbladet FOA.

Yvonne Andersen risikerer at miste sit levegrundlag, selvom hun er sygemeldt med fibromyalgi, har stærke smerter og ikke er i stand til at arbejde på fuld tid.

Arbejdede over, men er alligevel bagud

Siden nytår har kærester, der bor sammen, skullet forsørge hinanden som følge af den nye kontanthjælpsreform.

I Middelfart Kommunen har sagsbehandlerne arbejdet over i hele januar for at nå at regne ud, hvem den nye kontanthjælpsreform rammer.

Alligevel har kommunen ikke nået at regne alle de mange sager igennem, og derfor fik 50 kontanthjælpsmodtagere ikke penge ind på kontoen fredag.

Det oplyser borgerrådgivningschef i Middelfart Helle Bertelsen.

- Jeg følger situationen tæt. Det var meget sent, at de systemer, vi skulle bruge til at beregne kontanthjælpen, blev sendt ud, siger hun til Fagbladet FOA.

Hun forsikrer dog om, at Middelfart Kommune bliver klar med de sidste beregninger og udbetalinger på mandag.

Forskel på kommunerne

Flere kommuner er ligesom Middelfart bagud med at gennemgå de

mange sager, fortæller formand for Dansk Socialrådgiverforening

Majbrit Berlau.

- De meldinger vi får ind, er, at kommunerne har valgt forskellige løsninger på vanskelighederne med at implementere kontanthjælpsreformen. Det er meget problematisk, at der er

store forskelle i praksis, siger Majbrit Berlau.

Nogle kommuner vil ifølge Majbrit Berlau ikke udbetale kontanthjælp, før de har set nyeste lønseddel for januar fra kontanthjælpsmodtagerens kæreste.

Nogle kommuner har udbetalt a conto beløb og foretager efterreguleringer, når de er færdige med at beregne.

Andre kommuner venter med at implementere reglerne til den 1. februar, fordi de ikke har kunnet nå det til udbetalingen i dag fredag.

Kan blive en katastrofe

Hvis Middelfart Kommune kommer frem til, at Yvonne Andersens kæreste, Børge Pedersen, kan forsørge hende, får det alvorlige konsekvenser for parret.

- Vi bliver nødt til at flytte hver for sig. Vi har ikke længere råd til at bo sammen, hvis jeg mister min kontanthjælp, siger den tidligere pædagogmedhjælper.

Ved du noget? Så send os et tip