Ramte af HPV går sammen

Flere unge kvinder har fået bivirkninger af HPV-vaccine. Lørdag mødtes 30 af dem i Odense for at dele deres erfaringer og for at lægge en strategi for, hvordan de kan råbe sundhedsmyndighederne op.

350.000 unge danske kvinder har indtil videre fået HPV-vaccinen mod livmoderhals-kræft - en vaccine der er anbefalet af Sundhedsstyrelsen.

Men siden 2009 har styrelsen modtaget 786 indberetninger om bivirkninger og 129 af dem er klassificeret som alvorlige.

Fundet via Facebook

De bivirkningsramte har fundet hinanden via Facebook og så havde de sat hinanden stævne for første gang i Odense i dag.

Den 23-årige Camilla Jensen fra Odense er også hårdt ramt af bivirkninger. Hun har taget initiativet til mødet.

- Vi mødes for at snakke om vore fælles problemer. Vi bliver ikke rigtigt hørt, og folk kan ikke rigtigt forholdes til vores symptomer og kan ikke rigtig finde nogen forklaring, fortæller Camilla Jensen.

Besvimede efter HPV-vaccine

Trettenårige Sarah Nielsen fra Odense fik sin anden HPV-vaccine i marts og få dage senere besvimer hun på badeværelsesgulvet derhjemme.
Trettenårige Sarah Nielsen fra Odense fik sin anden HPV-vaccine i marts og få dage senere besvimer hun på badeværelsesgulvet derhjemme.

Den 13-årige Sarah Nielsen fra Odense fik sin anden HPV-vaccine i marts og få dage senere besvimer hun på badeværelsesgulvet derhjemme.

- Jeg har hovedpine, muskelsmerter, brændende fødder, kolde fødder, hukommelsessvigt, er svimmel og mine hænder sover nogen gange, fortæller Sarah Nielsen.

Da Sarah blev syg og ikke rigtigt kunne få svar fra børneafdelingen begyndte hun at google på nettet. Og så faldt billedet på plads, at symptomerne kom fra HPV-vaccinen.

- Man aner ikke, hvad det er. Det kan være, at der er en sammenhæng. Man kan læse sig til at alle hendes symptomer faktisk ligner noget af det, der er beskrevet og over hele verden indberettet som bivirkninger, fortæller Sarahs mor Charlotte Nielsen.

Og indtil man har fundet den rigtige behandling herhjemme er Sarahs familie søgt mod udlandet.

- Vi tog til Schweiz, og var der i to uger. Og det hjælper forhåbentligt om noget tid, fortæller Sarah Nielsen.

Fordele større end ulemper

Sundhedsstyrelsens officielle holdning er, indtil videre, at fordelene ved vaccinen er større end ulemperne og man har ikke kunnet finde et mønster i indberetningerne om bivirkninger.

Oversigt

    Oversigt