Raseri i Svendborg over nej til højere skat

Indenrigsministeriets nej til at Svendborg må hæve skatten i 2010 betyder at kommunen skal spare i alt omkring 90 millioner kroner.

Enhedslistens medlem af Svendborg byråd, Jesper Kiel, opfordrer til at Svendborg starter et kommunalt oprør mod regeringen og Kommunernes Landsforening.

Uden at kunne hæve skatten, skal Svendborg spare 50 millioner kroner foruden de 40 millioner, der allerede er udsigt til i budgettet for 2010.

- Det er fuldstændig vildt. Jeg er rystet, det kan vi simpelthen ikke, siger Jesper Kiel.

Han opfordrer til, at Svendborg bryder aftalerne med KL og regeringen

Borgmesteren: alt er i spil

Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann, (Venstre) konstaterer, at uden mulighed for at hæve skatten kommer alt i spil til de kommende budgetforhandlinger.

Der kan blive tale om at udskyde vedligeholdelsesarbejde og ansættelser, effektivisering af administrationen, højere takster i skolefritidsordningerne og dyrere ældremad.

- Vi kommer til at dreje på rigtig mange knapper for at få det til at hænge sammen, siger Lars Erik Hornemann.

Han er parat til at overveje at hæce skatten uden at have tilladelse, sådan som enhedslisten foreslår.

- Men det betyder sanktioner, så vi får problemet senere, siger borgmesteren og tilføjer, at enhedslisten jo ønsker en helt anden samfundsmodel end flertallet.

Spinkelt håb

Lars Erik Hornemann ser et muligt lillebitte lys forude i form af et møde i Kommunernes Landsforening, torsdag, hvor alle borgmestrene mødes.

Håbet for Svendborg kan være, at andre kommuner vælger at sænke skatten, eftersom det er valgår.

Dermed bliver der måske plads til at Svendborg kan hæve skatten alligevel, fordi skatteloftet er en fælles sum for samtlige kommuner.

Oversigt

    Oversigt