Reagensglas-babyer boomer i Odense

Fertilitetsbehandling er igen gratis, og en række af landets klinikker melder om en stærkt stigende interesse.

Danskere uden svimlende summer på bankkontoen strømmer igen til landets offentlige fertilitetsklinikker for at få hjælp til at få børn.

Sådan ser tendensen ud på en række hospitaler, efter at det fra årsskiftet igen blev gratis at blive behandlet mod barnløshed.

- Bare her i januar har der været omkring 100 nyhenvisninger, hvor vi typisk i den her periode plejer at have 50. Der er ingen tvivl om, at det er en pukkel fra 2011, siger leder af fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital, Peter Humaidan.

Brugerbetalingen blev indført sidste år af Folketingets daværende VKO-flertal, og det kunne mærkes på fertilitetsklinikkerne landet over.

Dansk Fertilitetsselskab har samlet tal fra de ni offentlige fertilitetsklinikker. Tallene viser, at henvisningerne af nye par eller enlige, der ville i fertilitetsbehandling faldt med 30 procent sidste år, mens antallet af insemineringer faldt med 25 procent og reagensglasbehandling med 23 procent.

Peter Humaidan og hans kolleger har da også forberedt sig på at behandle væsentligt flere end sidste år og årene inden, fordi brugerbetalingen nu er væk.

- Vi tog al vores afspadsering i november og december sidste år, så vi var klar til januar, hvor vi forventede den store stigning, som vi nu kan se, siger han.

Tilbagetrækningen af brugerbetalingen skete lige før jul som led i finanslovaftalen mellem den nye regering og Enhedslisten. Dermed skal barnløse ikke længere betale inseminering og reagensglasbefrugtning, men alene for medicinudgifterne.

Dem er der nu desuden kommet loft over, så udgiften ikke kan overstige 3.555 kroner - ligesom med andre kronisk syge.

Også Holbæk Sygehus, Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital melder om en stor stigning af henvisninger fra barnløse i januar måned sammenlignet med samme måned sidste år.

Oversigt

    Oversigt