Redegørelse: Der skete systematisk lovbrud

Redegørelsen om Odense Kommunes håndtering af børnesager viser, at der er sket planlagt og systematisk overtrædelse af lovgivningen.

Redegørelsen kritiserer flere chefer, men hverken sagsbehandlere, rådmand eller øvrige medlemmer af Børn- og Ungeudvalget får kritik.

Direktør i Børn- og Ungeforvaltningen, Peter Pietras, er fratrådt. Selv om han ikke gøres ansvarlig for lovovertrædelserne i redegørelsen, har rådmand Susanne Crawley Larsen ikke længere tillid til, at han er den rette person til at føre Børne- og Ungeforvaltningen videre. Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.

Eventuelle personalemæssige konsekvenser over for andre ledende embedsfolk er under overvejelse.

- Det er meget alvorligt og helt uacceptabelt, at der er sket så klare og systematiske overtrædelser af lovgivningen over for sårbare og udsatte børn her i byen. Det må ikke ske igen, og derfor rydder vi nu op. De udsatte børn har krav på retssikkerhed og en anstændig behandling, siger Susanne Crawley Larsen.

Hun er rystet og vred over konklusionerne i den eksterne undersøgelse.

Totaludgifterne i forbindelse med afskedigelsen af Peter Pietras beløber sig til 4,5 millioner kroner - da han har ret til tre års løn.

- Ja, det er forfærdeligt mange penge. Jeg har let ved at forstå, at nogen synes, det er et ekstremt højt beløb. Særligt i en situation, hvor vi har skåret ned på børneområdet, men sådan er reglerne. Jeg kan dog understrege, at en ny direktør ikke bliver ansat på de samme vilkår. Odense Kommune er for længst stoppet med at indgå åremålskontrakter ved nyansættelser, siger Susanne Crawley Larsen.

Redegørelse sendt til politiet

Forvaltningen har nu indledt et høringsforløb, som skal klarlægge om flere chefer i Børn- og Ungeforvaltningen kan have tilsidesat deres tjenestelige pligter.

Susanne Crawley Larsen har desuden bedt om, at Statsforvaltningen og Socialtilsyn Syd får tilsendt redegørelsen. Fyns Politi skal desuden vurdere, om der er strafferetlige perspektiver i redgørelsen.

Oversigt

    Oversigt