Regeringen: Glem robotter og software

Måden, regeringens uddannelsesloft er skruet sammen på, forhindrer ingeniører i at tage eftertragtede videreuddannelser på blandt andet Syddansk Universitet.

Flere nyere uddannelser, som er stærkt efterspurgt af virksomhederne, er udelukket fra regeringens positivliste, skriver Ingeniøren.

Det hindrer ingeniører, som allerede har en uddannelse, i at videreuddanne sig inden for for eksempel robot- og softwareteknologi, der ellers er stor efterspørgsel efter.

Så stor, at Syddansk Universitet for nylig har hasteoprettet en ny uddannelse i robotteknologi.

- Uddannelses- og Forskningsministeriets positivliste ser en anelse tilfældig ud, siger uddannelsesdirektør på SDU, Henning Andersen.

Positivlisten er dannet ud fra ledighedstal for nyuddannede fra videregående uddannelser, men  nyere uddannelser kan ikke fremvise ledighedstal, fordi de studerende ikke er færdige endnu.

Dermed kan de ikke leve op til reglerne, der er lavet for at begrænse dobbeltuddannelser, så nyere robot- og softwareuddannelser ikke kan komme på positivlisten, selvom de fleste studerende har job, før de er færdige.

- Når vi taler om ingeniører, er der visse steder, hvor behovet for arbejdskraft er meget indlysende. De uddannelser burde være på positivlisten, siger Henning Andersen til Ingeniøren.

Han tilføjer, at der mangler et system, der tager hensyn til den kraftige udvikling i uddannelserne.

Flere studerende på SDU er kommet i klemme, fordi de havde planlagt deres uddannelser efter, at de kunne tage endnu en uddannelse, der er ligestillet med den, de har i forvejen.

Det er ikke lykkedes Ingeniøren at få en kommentar fra Uddannelsesministeriet.

Oversigt

    Oversigt