Regeringsudspil: Kims kan spare millioner på nødder

I dag kører fynboerne til grænsen for at købe marcipan, mandler og nødder. Kims lover lavere snack-priser.

I årevis har Kims i Søndersø sammen med resten af konfekture-branchen raset over afgiften på nødder.

Afgiften stammer fra 1922 hvor den blev pålagt en række luksusvarer herunder nødder, som de fleste i dag regner for at være sunde.

Men staten har ikke villet slippe et provenu til statskassen på 175 millioner kroner.

Det sker nu, hvis regeringen får sit forslag igennem om at fjerne afgiften på nødder.

Forslaget hilses velkomment i Dansk Erhverv og hos Kims, der ifølge fagmagasinet Fødevarewatch vil sætte prise ned på sine nøddeprodukter, hvis afgiften sløjfes.

I dag kører mange fynboer til grænsen for at slippe for afgiften.

Kims-direktør Kim Munk vil ikke oplyse, hvor stor nøddeproduktionen er, men i 2010 oplyste tidligere direktør Kim Hänel, at virksomheden betalte 16 millioner kroner i punktafgifter.

Dansk Erhverv indbragte afgiften for EU-Kommissionen sidste år, og markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv siger:

- Det er en god dag, hvis vi kommer af med en af vores mest gakkede afgifter. Nødder er sunde, men afgifterne gør dem så dyre, at mange forbrugere fravælger dem. Desuden er det voldsomt bøvlet for virksomhederne at administrere afgifterne alt efter om nødderne er hakkede, smuttede, med skal eller noget helt fjerde. Det er helt ud af proportioner i en moderne og dynamisk verden.

Den tidligere regering har faktisk overvejet at fjerne afgiften, men daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) fastslog for et par år siden, at hvis man fjerner afgiften på nødder, kan man ifølge EU-reglerne ikke opretholde afgiften på chokolade og slik.

 

Oversigt

    Oversigt