I det fynske folks tjeneste

Regionen: Arbejdstilsynet ødelægger psykiatrien

Region Syddanmark går nu til modangreb på Arbejdstilsynet, efter at tilsynet i mandag gav Psykiatri Afdelingen et strakspåbud og truede med en politianmeldelse.

Region Syddanmark er stærkt utilfredse med Arbejdstilsynets fremgangsmåde efter besøget mandag oven på fredagens knivoverfald på tre ansatte.

- Arbejdstilsynet kommer ufrivilligt til at mistænkeliggøre vores personale og giver det indtryk, at de ansvarlige for knivoverfaldet skal findes blandt vores medarbejdere. Jeg er utrolig ked af, at Arbejdstilsynet ikke tager hensyn til, hvilke konsekvenser det kan få for psykiatriens renommé og patienternes oplevelse af tryghed, siger regionsdirektør Mikkel Hemmingsen.

Region Syddanmark er især utilfredse med, at Arbejdstilsynet meldte ud, at tilsynet overvejen en politianmeldelse af afdelingens ledelse.

- Vi har normalt et godt samarbejde med Arbejdstilsynet, og der er ikke noget usædvanligt i, at Arbejdstilsynet kommer på besøg på arbejdspladser, der er udsat for en voldsom hændelse som den på Psykiatrisk Afdeling Odense. Men det strakspåbud vi blev pålagt af Arbejdstilsynet druknede desværre i historien om, at Arbejdstilsynet overvejede en politianmeldelse. Den måde pressen forstærker Arbejdstilsynets hårde retorik mistænkeliggør vores personale helt unødigt, siger Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør i Region Syddanmark.

Strakspåbuddet indebærer, at Region Syddanmark skal revidere sin instruks for visitation og instruere personalet i den nye instruks inden for 7 dage. Den nye udgave af instruksen vil ligge klar i løbet af onsdag, oplyser regionen.

Skader psykiatrien

Region Syddanmark frygter, at Arbejdstilsynets udmelding kan være med til at skabe et negativt billede af psykiatrien som arbejdsplads.

- En af de værste ting, der kunne komme ud af den sag er, at vi får mistænkeliggjort psykiatrien som arbejdsplads.Netop derfor er det utrolig problematisk, at Arbejdstilsynet, før der er et fuldstændigt grundlag officielt, melder så hårdt ud. For når bølgerne har lagt sig, vil vi selvfølgelig stille os selv spørgsmålet: Gør vi nok for at sikre både patienter og ansatte i vores psykiatri. Spørgsmålet er allerede en naturlig del af den løbende debat, vi har på området, siger Mikkel Hemmingsen.

Afdeling fortsat lukket

Afdeling 302, hvor patienten i fredags gik amok, er fortsat lukket, da en stor del af personalet fortsat er sygemeldt efter tragedien fredag.

Ledelsen af afdelingen ved endnu ikke, hvornår afdelingen genåbner.