Regioner: Borgere skal også selv tjekke kræftprøver for fejl

Borgere skal selv kontrollere navn og cpr-numre på kræftprøver, indskærper regioner efter fejl i kræftsvar.

En fejl hos et pakkefirma betyder, at flere hundrede danskere i Region Syddanmark kan have fået forkerte svar på deres screening for tarmkræft.

Fejlen er blevet undersøgt, og firmaet Strålfors - der er leverandør for alle landets fem regioner - har givet en redegørelse.

Dermed er alt, hvad der kan gøres, blevet gjort. Så koncerndirektør Dorte Stiggaard fra Region Nordjylland mener godt, man som borger kan være sikker på ikke at modtage et forkert brev.

- Men jeg vil gerne indskærpe, at man selv skal kontrollere, at navn og cpr-nummer er det samme på brev og beholder, siger hun. 

- Vi har været i meget tæt kontakt med Strålfors ligesom alle andre regioner, og vi har fået en redegørelse fra Strålfors, som betrygger os i, at de har indført tilstrækkelig ekstra kontrol og kvalitetsprocedurer.

Derfor udsender Region Nordjylland fra mandag igen invitationer til screeninger.

Alle danskere i alderen 50-74 år bliver tilbudt en screeningsundersøgelse for tarmkræft. Det foregår ved, at man selv indsender en afføringsprøve.

Men som TV2 fredag kunne fortælle, har 11 borgere i Region Syddanmark henvendt sig, fordi de har fået et brev med deres eget navn, men med et prøvesæt i en andens navn.

Det kan betyde, at der er sket forbytninger af afføringsprøver.

- På afføringsprøvesættet sidder der en etiket med navn og cpr-nummer, som man skal sætte på prøveglasset, inden man sender den ind.

- Der skal borgeren selv være opmærksom, siger Berit Andersen, afdelingschef for folkeundersøgelser i Region Midtjylland.

Fejlen hos Strålfors skyldes, at en pakkemaskine 2. oktober gik i stykker, så man manuelt måtte pakke 634 breve til borgere i Region Syddanmark.

Derudover har der været en lille håndfuld andre dage, hvor pakkemaskinen har været ude af drift.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har bedt Danske Regioner om en redegørelse. Både i forhold til, hvordan man håndterer kontakten til patienterne - og i forhold til, om man kan stole på Strålfors.

Menneskelige fejl kan ske, men det må ikke ske på dette område, siger ministeren til TV2:

- Det skaber jo usikkerhed for patienterne i hele det screeningsprogram, vi har i forhold til tarmkræft.

Oversigt

    Oversigt