Regionerne skal drøfte deres fremtid på stormøde

Er regionerne de bedste til at styre det danske sundhedsvæsen? Det drøfter regionerne på stormøde torsdag.

Balladen om at nedlægge regionerne bliver med udsigt til et folketingsvalg med et sandsynligt regeringsskifte et varmt emne på Danske Regioners generalforsamling i Aalborg torsdag.

- Regionernes store problem er, at de aldrig er blevet nogen folkelig succes. Folk aner ikke, hvem regionalpolitikerne er. Selvom sundhedsvæsnet er meget vigtigt for alle danskere, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet.

Samtidig pustes Venstre på Christiansborg hårdt i nakken af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som ønsker regionerne helt nedlagt.

Forud for regionernes store årlige træf på torsdag vakte det derfor stor røre rundt om i landet, da Venstres næstformand i Danske Regioner, Carl Holst, for nylig blev citeret for at tale om at nedlægge regionerne.

Det synspunkt gjorde Venstres partiformand Lars Løkke Rasmussen allerede i 2011 til partiets officielle politik med en plan om at erstatte regionerne med tre statslige sygehusfællesskaber med de store universitetshospitaler i København, Aarhus og Odense som krumtapper.

Derimod har Carl Holst (V) altid hidtil optrådt som forkæmper for regionerne. Derfor røg en stribe socialdemokratiske politikere op af hullerne med en regn af spørgsmål til både indenrigsministeren og sundhedsministeren.

Men ifølge Carl Holst har han slet ikke ændret synspunkt.

- Jeg synes, at den konstruktion, vi har i dag, har vist sig at være god, siger Holst, som har svært ved at se noget alternativ på det foreliggende grundlag.

- Den største trussel mod regionerne er ikke et folketingsvalg, men fnidder som det her. Det, der virkelig sikrer regionernes fremtid, er, at de leverer en ordentlig service og hele tiden går foran, siger han.

Oversigt

    Oversigt