Rensdyr afpelses og laves til en tjuktisk jurt

Odense Zoo har fået en usædvanlig forespørgsel fra Moesgaard Museum i Aarhus. De skal bruge et rensdyrskind til at reparere en speciel sibirisk hytte, kaldet en jurt. Fredag bliver en rensdyr-tyr slagtet og flået, så museet kan få skindet. Zoos tigre får resten.

Fredag kommer folk fra Moesgaard Museum til Odense Zoo med en helt speciel mission: Flå skindet af et rensdyr, så det kan bruges til en hytte i Aarhus.

Det lyder underligt, men der er faktisk en fornuftig forklaring. Museumsinspektør Sara Jensen fra Moesgaard forklarer:

- Vi har studeret det sibirske folkeslag tjukterne, og vi har faktisk haft folk derovre at bo for at studere deres levevis, og vi har fået en af de hytter, en jurt,  de bor i, med hjem. Den er lavet af rensdyrskind og kan flyttes rundt, men da vi skulle have den med hjem til Danmark, blev den beskadiget under transporten, så der er gået hul i den. Og da vi skal bruge den på en udstilling, skal den repareres. Det skal gøres på den rigtige måde, og derfor har vi brug for et rensdyrskind.

Rensdyret dør ikke for hyttens skyld
Odense Zoo blev kontaktet af Moesgaard Museum, fordi zoo har rensdyr gående, og heldigt for Moesgaard var der et rensdyr for meget i Odense. 

Afpelsningen er fredag middag i fuld gang i Odense Zoo.
Afpelsningen er fredag middag i fuld gang i Odense Zoo.
Foto: Ken Petersen

 

- Vi har en tyrekalv, som vi ikke kan få afsat til andre zoologiske haver. Den kan ikke gå sammen med den anden tyr i anlægget, så den skulle alligevel aflives, så den kan bruges som foder til tigrene, siger Betina Venshøj fra Odense Zoo.

Rituel slagtning
Når tjukterne bruger skind til deres jurter, skal dyret slagtes på en bestemt måde. Selve aflivningen står Odense Zoo for, men herefter tager Moesgaards folk over og så bliver det døde rensdyr behandlet på tjuktisk maner.

- Så snart dyret er aflivet, skal vi have det. Det skal stadig være varmt, og så skal det blandt andet lægges på et leje af grene og have hældt vand i munden og velsignes, inden det bliver flået, fortæller Sara Jensen.

Når skindet er flået helt af, skal det garves og derefter bruges til at reparere den jurt, der skal stå på Moesgaard Museum.

Klar til tæsk
I Odense Zoo er man ikke bange for, at medier og dyreværnsaktivister skal gå amok over, at rensdyret bliver lavet om til en jurt.

- Nej. Vi er klar til at tage de tæsk, der måtte komme, men det tror jeg nu ikke der gør. Det er jo naturens gang, og når rensdyret ikke kan være andre steder, ville det jo alligevel være endt som mad til rovdyrene, fortæller Betina Venshøj.

Du kan se, hvordan et rensdyr bliver flået på tjuktermanér, når vi sender Fyn Live fra Odense Zoo, når Moesgaards tjukter-eksperter går i gang. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt