Rent held at nyrepatienter undgik skandale

Fyn gik tilsyneladende fri af den Omniscan-skandale, der i øjeblikket udløser million-erstatninger til fejlbehandlede nyrepatienter i resten af landet.

Det skriver Fyens Stiftstidende.
- Siden 1997 har vi kun haft tre tilfælde, hvor nyrepatienter i forbindelse med behandling er blevet syge af kontraststoffet, fortæller overlæge Peter Marckmann fra OUH's nyremedicinske afdeling.

50 sygdomstilfælde undgået

Årsagen til de få fynske tilfælde er overraskende nok økonomisk.

Behandlingen med kontraststoffet Omniscan udspringer nemlig af forskning med MR-scannere - scannere som OUH ikke havde råd til at kaste penge efter, da de kom frem i 90'erne. OUH hoppede derfor aldrig for alvor med på vognen, da Skejby og Herlev Sygehuse for 10 år siden begyndte behandlingen med MR-kontraststoffet  Omniscan - stoffet som har kostet dødsfald, invalideringer og hudsygdomme for mindst 100 nyresyge patienter.

- Det er rent held. Vi har nok undgået 50 sygdomstilfælde, vurderer overlæge Peter Marckmann over for Fyens Stiftstidende.

Ti mennesker døde

Han gætter på, at i hvert fald 20 patienter ville have været ramt i invaliderende eller dødelig grad, hvis OUH i sin tid var hoppet med på MR-vognen.

Hele 10 nyresyge patienter mistede livet, da Omniscan-skandalen for få år siden hærgede landets største sygehuse frem til 2007, hvor stoffet blev forbudt. Yderligere 100 patienter blev svært invaliderede.

Et flertal uden om regeringen er nu klar til at vedtage en lov, der skal give fejlbehandlede nyrepatienter yderligere økonomisk kompensation. 35 patienter har allerede modtaget erstatning.

Oversigt

    Oversigt