Rigsadvokaten stopper knivsager

Rigsadvokaten trækker nu sager om ulovlige knive ud af retssystemet, indtil Højesteret har vurderet loven. Kun klare lovbrud fortsætter ved retterne.

Rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen trækker nu med øjeblikkelig virkning sager om ulovlige knive ud af domstolenes program. Det sker, indtil Højesteret har vurderet sagerne mod en 19-årig tankpasser fra Middelfart og en pædagogmedhjælper fra Aalborg, der begge er idømt fængsel for at have glemt deres arbejdsknive i deres private bil.

Men ikke nok med det. Landets øverste anklager har også besluttet, at anklagemyndigheden heller ikke vil rejse tiltale i flere knivsager, før Højesteret har talt, med mindre der er tale om klare tilfælde.

Knivloven har skabt furore, fordi den "som altovervejende hovedregel" giver fængselsstraf for at bære kniv, med mindre der er tale om helt små foldeknive med en bladlængde på under syv centimeter.

- Politiet skal selvfølgelig ikke holde op med at skrive knivsager fremover, og selvom vi nu sætter sagerne i bero, så betyder det jo ikke, at vi slår en streg over dem. Men når diskussionen om knivsagerne har været så voldsom, som den har, så vil det være det være rigtigst at afvente Højesterets afgørelse af, hvordan lovens krav nærmere skal forstås, lyder det fra rigsadvokaten.

Hvor mange sager det konkret drejer sig om, har Jørgen Steen Sørensen ikke noget præcist bud på. Og han afviser, at beslutningen om at sætte sagerne i bero er udtryk for, at anklagemyndigheden er kommet i tvivl om, hvad der egentlig er op og ned på lovgivningen.

link

Oversigt

    Oversigt